Na společném zdanění se vrátí přes tři miliardy, píšou HN

14.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Společné zdanění manželů napoprvé využilo 350 tisíc párů, kterým stát vyplatí tři miliardy korun. Vyplývá to z dosavadních výpočtů daňových úřadů, které dnešním Hospodářským novinám potvrdilo ministerstvo financí.

Suma, kterou stát vrátí jako daňové přeplatky, je tak zatím zhruba dvakrát vyšší, než loni odhadoval ministr financí Bohuslav Sobotka, když mluvil o jedné až dvou miliardách. Podle Sobotky ale vyšší číslo nebude problém. "Rozpočet se s tím vyrovná díky očekávanému vyššímu výběru daně z příjmu právnických osob," řekl HN.

Úřady podle deníku odhadují, že stát bude nakonec vracet ještě zhruba o půl miliardy víc, než je současný odhad. Další vlna daňových přiznání totiž přijde v červnu, na kdy odložily daňové přiznání rodiny, které si vzaly finančního poradce.

Pro vrácení přeplatků platí lhůta jednoho měsíce, běžet začala od 2. dubna. Po 2. květnu by měli dostávat peníze už jen ti, kdo udělali ve svém daňovém přiznání chybu.

Společné zdanění letos mohli poprvé využít manželé, kteří mají alespoň jedno dítě. Vyplatí se hlavně rodinám, kde jeden z partnerů vydělává podstatně víc než druhý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK