MfD: Kanadská firma chce žalovat stát kvůli Moravanu-Aeroplanes

14.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 14. dubna (ČTK) - Kanadská firma Frontier Petroleum Services (FPS) chce u mezinárodního soudu žalovat český stát za zmařenou investici v otrokovické letecké továrně Moravan-Aeroplanes. Firma do podniku, který je nyní v konkurzu, vložila v roce 2001 přes 200 milionů korun, za které měla získat 49 procent akcií Leteckých závodů Kunovice. Akcie ale nikdy nezískala, Frontier tvrdí, že kvůli tehdejšímu vedení Moravanu v čele s Liborem Soskou, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). FPS je zároveň největším věřitelem Moravanu-Aeroplanes.

"Podáme žalobu vůči českému státu kvůli tomu, že neochránil naši investici. Česká republika nemá v rozhodčích řízeních právě dobrou pozici," řekl deníku Jaroslav Sup z firmy Transfin International, která kanadskou společnost v České republice zastupuje. Kanadská společnost hrozila mezinárodní arbitráží už v minulosti. Frontier se také opírá o verdikt mezinárodního soudu ve Stockholmu, který v roce 2004 uvedené věci už rozhodoval a dal mu zapravdu. Poklady na žalobu chtěla mít firma přichystány do konce tohoto týdne, nakonec však termín odložila. "Je to jen otázka času. Naše rozhodnutí stát žalovat trvá," uvedl Sup.

Současné vedení Moravanu-Aeroplanes se postoji Kanaďanů nediví. Frontier investoval do letecké továrny v době, kdy prosperovala. Po čase se ale ukázalo, že podnik nemá žádná aktiva. Tehdejší vedení je totiž podle současného ředitele Moravanu Aeroplanes Dalibora Jarolíma převedlo na akciovou společnost Moravan. Ta nakonec spadla do konkurzu také. "Řada právníků považuje nárok Frontieru za oprávněný. Jestli s ním však uspěje u soudu, to je druhá věc," řekl Jarolím.

Libor Soska v době vzniku sporu prohlásil, že o "žádných podivných převodech majetku neví". Uvedl také, že Kanaďané podniku půjčili 180 milionů korun na zakoupení Letu. "Vrátit je máme až v roce 2006. A buď jim vrátíme zpět dobře zúročené peníze, nebo dostanou akcie, nic jiného ve smlouvě není," prohlásil tehdy.

Moravan-Aeroplanes skončil v konkurzu v červnu 2004, samotný Moravan pak v roce 2002. Problémy postihly i bývalou dceřinou společnost Moravanu-Aeroplanes, Letecké závody Kunovice. V konkurzu skončily v březnu roku 2004. Loni v červnu koupila v tendru konkurzní podstatu kunovické továrny společnost Aircraft Industries. V Moravanu-Aeroplanes nyní pracuje asi 190 zaměstnanců, takřka polovina z nich ale střídavě zůstává doma a pobírá nižší mzdu. O kdysi slavnou leteckou továrnu má nyní zájem pouze irská společnost QuocomHaps. Prodej je však komplikovaný, v konkurzní podstatě Moravanu-Aeroplanes je know-how a certifikáty. Nemovitosti, především tovární haly, jsou součástí konkurzní podstaty Moravanu.

"Můžeme počkat, až se vyřeší konkurz Moravanu, a pak prodáme podnik jako celek. Může se ale také stát, že Frontier podá vylučovací žalobu právě v souvislosti s mateřskou společností Moravan, to bychom potom čekali zbytečně," řekl před časem správce konkurzní podstaty Moravanu-Aeroplanes Petr Hajtmar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK