ÚOHS: Lesy ČR jsou veřejným zadavatelem, nynější smlouvy ale platí

14.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 14. dubna (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) musí při vyhlašování tendrů postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Rozhodl o tom předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina, který tak potvrdil původní verdikt úřadu. Smluvní vztahy, které se zákonem neřídily, ale ÚOHS nezrušil. Pecina to dnes řekl novinářům. Reakci Lesů ČTK zjišťuje.

V platnosti tak zůstávají loňské smlouvy na práce za několik miliard korun. Právě jejich zrušení se obávali partneři LČR ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře ČR. Rozhodnutí antimonopolního úřadu se ale týká jen budoucích smluv. "Smlouvy (současné) byly uzavřeny v dobré víře," vysvětlil Pecina. Nyní podle něj záleží na LČR a smluvních firmách, jestli budou ve spolupráci podle současných smluv pokračovat.

Podle Peciny není u státních podniků vždy jasné, jestli se musejí zákonem o veřejných zakázkách řídit, nebo ne. "Na žádost lesnických společností... jsme si z Bruselu vyžádali doplňující stanovisko, protože situace není úplně jasná a v různých státech je řešena jinak," uvedl dříve.

ÚOHS se případem zabýval kvůli podnětu jednoho z neúspěšných zájemců o zakázku, firmy CE WOOD. Společnost při loňském výběrovém řízení v prvním kole neuspěla, následného druhého se nezúčastnila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK