Skotská firma postaví v Lounech pekárnu, zaměstná až 600 lidí

14.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Louny 14. dubna (ČTK) - Skotská rodinná pekárna Lightbody postaví novou výrobní halu v Lounech. Firma vytvoří 400 až 600 pracovních míst, výrobu chce zahájit v březnu příštího roku. Společnost odkoupí poslední volný pozemek o rozloze zhruba tři hektary v průmyslové zóně Jihovýchod, řekl lounský starosta Jan Kerner.

Firma produkuje zdobené koláče, dorty a další sladkosti určené ke slavnostním příležitostem či výročím. Výrobky dodává do obchodních řetězců, zásobuje například Tesco či Carrefour. "Nároky na vysoký počet zaměstnanců vyplývají z nutnosti ruční výroby. Pekárna nepoužívá stroje, sortiment totiž mění podle módních trendů či vlivu filmů na spotřebitele zhruba každé tři měsíce," uvedl Kerner.

Společnost Lightbody provozuje pekárnu ve skotském Hamiltonu, výrobu zahájila před 125 lety. Záměr vybudování dalšího závodu v Lounech je její první zahraniční investicí.

Lounskou průmyslovou zónu si oblíbili zejména japonské firmy. Aisan, který zde postavil už druhý závod, Fujikoki a Takada Industry produkují komponenty pro automobilový průmysl, Nachi-Fujikoshi se zaměřuje na výrobu specializovaných ložisek. V zóně působí i tři české společnosti: Ekostavby, Vodohospodářské stavby a pražské výrobní družstvo invalidů Dipra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK