Prezident Klaus dnes podepsal zákon, který má zlepšit konkurzy

14.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Prezident republiky Václav Klaus dnes podepsal insolvenční zákon. Zákon o úpadku a způsobech jeho řešení, který 30. března schválil Senát, má výrazně zrychlit konkurzy, zlepšit postavení věřitelů a umožnit ozdravení problémových podniků. Zákon nově zavádí také osobní bankroty pro předlužené lidi a nabízí možnosti jejich oddlužení mimo exekuční režim. ČTK o podpisu informoval prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Oddlužení se týká dlužníků, kteří přestanou zvládat splácení hypotéky nebo jiných dluhů. Podle návrhu budou mít dvě možnosti. První počítá s tím, že se dohodnou s bankou a soudem na až pětiletém splátkovém kalendáři, při kterém si ponechají jen životní minimum, ale zůstane jim jejich majetek. Druhou možností by bylo ponechání příjmů, ale prodej majetku dlužníka.

Konkurzy firem by již neměly téměř automaticky končit likvidací problémového podniku, ale umožní i reorganizaci, či prodej firmy, jak je tomu v jiných zemích Evropy či v USA. To může přinést záchranu pracovních míst i vyšší výnos pro věřitele. Odrazit by se to mělo i ve větší ochotě bank půjčovat peníze malým a středním podnikům.

Norma podle jejích tvůrců změní vnímání Česka jako země s jedním z nejhorších úpadkových práv v Evropě i na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK