Prezident Klaus podepsal zákon o zajištění úvěru pro České dráhy

14.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Prezident republiky Václav Klaus dnes podepsal novelu zákona o drahách a zákon o poskytnutí státní záruky za úvěr pro České dráhy. Sdělil to prezidentův mluvčí Petr Hájek. České dráhy si tak budou moci vzít od sdružení evropských železnic Eurofima úvěr 900 milionů korun na obnovu vozového parku.

Peníze by měly jít na nové příměstské jednotky. Evropská komise proti půjčce nevznesla námitky. Již dříve konstatovala, že současné vagony Českých drah jsou zastaralé a musí být nahrazeny, aby se podařilo zajistit větší dostupnost a bezpečnost železniční dopravy v Česku.

Prezidentem podepsaná novela zákona o drahách počítá například s tím, že Drážní úřad se stane orgánem dozoru nad výrobou zařízení určených pro provozování dráhy a drážní dopravy. Kontrolovat bude také drážní vozidla a provozní subsystémy na drahách.

Prezident podepsal také novelu zákona o oběhu osiva a sadby. Ministerstvo zemědělství, které novelu navrhlo, si od ní slibuje sladění tuzemských předpisů s pravidly Evropské unie a zrychlení výroby osiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK