Pojišťovny: Škody ze záplav se blíží škodám z tíhy sněhu

14.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Škody z nedávných ničivých záplav se pomalu blíží počtu i objemu škod, které klientům domácích pojišťoven způsobila během zimy tíha sněhu či námrazy. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Letošní zima byla kvůli extrémnímu množství sněhu z hlediska počtu pojistných událostí po mnoha letech kalamitní.

Česká asociace pojišťoven před několika dny odhadla, že počet pojistných událostí způsobených záplavami by mohl dosáhnout 15.000 případů s celkovou škodou zhruba 1,3 miliardy korun.

Česká pojišťovna eviduje ze záplav 7600 škod, ze sněhu 25.700 pojistných událostí. "Z hlediska četnosti hlášení ČP denně zaznamenává stále o něco více registrací z tíhy sněhu než z povodní, byť už rozdíl není tak výrazný, jako na začátku měsíce," řekla ČTK mluvčí pojišťovny Dagmar Koutská.

ČP očekává, že z tíhy sněhu vyplatí kolem 550 milionů korun. U škod z povodní má pojišťovna zatím hlášeny škody zhruba za 250 milionů Kč a očekává pojistná plnění 300 až 400 milionů korun, podotkla Koutská.

Kooperativa registruje podle mluvčího Marka Vícha zatím ze záplav 1800 škod za 178 milionů Kč, z tíhy sněhu a ledu 9650 pojistných událostí za 411 milionů korun. Allianz předpokládá, že škody, které způsobila voda jejím klientům, přesáhne čtyři stovky a celkově překročí 50 milionů Kč. Škody z tíhy sněhu dosáhly téměř 60 milionů korun.

Pojišťovna UNIQA do dnešního dne zaznamenala 184 pojistných událostí vzniklých z povodní, jejichž škoda přesáhla 23 milionů korun. Počet pojistných událostí, které vznikly tíhou sněhu, činí 760 případů. Odhadovaná výše škod představuje zhruba 31 milionů korun, informovala mluvčí pojišťovny Petra Strejčková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK