iHNed: Podvodníci s pohonnými hmotami mají nový trik

14.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Podvodníci, kteří okrádají stát při dovozu nezdaněných pohonných hmot, mají podle serveru iHNed nový trik. Firma doveze pohonné hmoty, přihlásí se jako plátce DPH a spotřební daně. Daně však nezaplatí a zhruba po třech měsících prohlásí sama na sebe konkurz nebo jde do likvidace. Za čas stejní lidé založí novou firmu a celá věc se opakuje. Podle dostupných informací celou věc šetří policie, uvedl iHNed.

Jev potvrdil tajemník České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) Miloš Podrazil. "My samozřejmě vítáme očištění trhu od podvodných firem, které pančují pohonné hmoty, protože to poškozuje poctivé obchodníky a provozovatele čerpacích stanic. Bohužel ale také víme, že přišli s novým trikem, kdy pohonné hmoty jsou v pořádku, a okraden je pouze stát na daních. Bližší informace o tom však nemám," uvádí Podrazil.

Zdroj z řad provozovatelů čerpacích stanic je sdílnější. "Sotva ustaly podvody s mícháním, kde už došlo k prvním zatčením, která budou zřejmě pokračovat, podvodníci přišli s novým trikem. Ten je daleko nebezpečnější pro stát, a naopak minimálně rizikový pro podvodníky. Jedna západočeská firma zhruba před rokem přišla s tím, že dovezla zboží ze zahraničí, to prodala na českém trhu, přihlásila se jako plátce spotřební daně a DPH, ty ale nezaplatila. Poté ji napodobily další firmy," uvedl nejmenovaný zdroj pro iHNed.

Zdroj zároveň dodal, že tyto firmy zpravidla fungují jen dva až tři měsíce a pak jdou do likvidace nebo na sebe prohlásí konkurz. "A brzy jejich majitelé založí zase novou firmu a podvody pokračují. Celníci a policie na tom podle mých informací pracují, ale nejdříve musí dokázat, že to bylo úmyslné, musí ty lidi vystopovat, že nejdřív založili tuto firmu, pak stáli za jinou firmou, pak zase za jinou atd., a to nějakou dobu trvá. Když to ti lidé udělají jen jednou, nikdo jim to nedokáže," uvedl zdroj.

Podle těchto informací může být nezdaněných pohonných hmot na trhu pět až deset procent. Kvalitou nevyhovujících je podle České obchodní inspekce nyní pouze jedno procento. Česká obchodní inspekce navíc odhaduje, že se s nimi lze setkat jen u neznačkových malých pump nebo u mobilních čerpacích stanic. "Bohužel, podvodníci jsou vždy o krok dále před kontrolními orgány," komentuje nové podvody mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK