Sokol a partneři protestují proti reportáži ČT; ta mění redaktora

14.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. dubna (ČTK) - Advokátu Tomáši Sokolovi a jeho partnerům se nelíbí reportáž České televize o údajně nevýhodné smlouvě, kterou uzavřel Dopravní podnik hlavního města Prahy s touto advokátní kanceláří o spolupráci při vymáhání pokut za jízdu na černo. Sokol a jeho partneři reportáž zpochybňují a navíc obvinili autorku reportáže Noru Fridrichovou z toho, že je "notorickou černou pasažérkou". ČT s postupem advokátů nesouhlasí, na příště však bude téma zpracovávat jiný redaktor.

Reportáž ČT zveřejnila ve čtvrtek. Podle autorů příspěvku je smlouva mezi Dopravním podnikem a advokátní kanceláří pro podnik nevýhodná a většina vysouzených částek získává Sokol a jeho partneři. Advokáti si nyní stěžují přímo generálnímu řediteli ČT Jiřímu Janečkovi, neboť s tvrzením reportáže nesouhlasí. Součástí jejich vyjádření, které má ČTK k dispozici, jsou i informace o tom, že po Fridrichové byla šestkrát soudně vymáhána pokuta za jízdu na černo v celkové výši téměř 18.000 korun. "Lze spekulovat o tom, zda ke zpracování tématu paní redaktorku neinspirovalo zaplacení poslední pokuty," uvedli advokáti s tím, že údaje zveřejnili se souhlasem Dopravního podniku.

Podle mluvčího ČT Martina Krafla ale prohlášení advokátní kanceláře neřeší podstatu reportáže a útočí na její autorku zveřejněním velmi osobních údajů. ČT proto dá prohlášení posoudit právníkům.

"Nicméně v souvislosti s fakty v prohlášení dnes ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal rozhodl, že se tématu bude od zítřka věnovat jiný redaktor ČT. Tématu reportáže se budeme věnovat i nadále, ale Nora Fridrichová už na něm pracovat nebude, aby nebyla podezřívána z podjatosti," uvedl Krafl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK