Ceny ropy vzrostly na 70 dolarů, sleduje se Írán

17.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 17. dubna (ČTK) - Cena americké ropy vyskočila po Velikonocích na hranici 70 dolarů za barel, těsně od dosavadního rekordního maxima, a ceny severomořského Brentu se dostaly na nový rekord nad 71 dolarů. Na tyto úrovně se ropa vyhoupla s pomocí pokračujícího napětí mezi Íránem a Západem o jaderné ambice Teheránu.

Americká lehká ropa byla před polednem SELČ v Singapuru na zhruba 69,75 dolaru za barel a proti závěru minulého týdne získávala asi 40 centů. Předtím se vyšplhala na úroveň 70 dolarů, necelý dolar od rekordních 70,85 USD.

Severomořský Brent vystoupil o 50 centů na 71,10 dolaru, když předtím dosáhl nového maxima 71,40 USD. Brent roste rychleji, protože víc se dopadů sporu s Íránem bojí evropský trh.

Ceny ropy v posledních týdnech stoupají zejména kvůli situaci kolem Íránu, který mezinárodnímu společenství navzdory začal obohacovat uran. Íránský jaderný program postoupil podle zpráv rychleji, než se čekalo, a Spojené státy podle některých médií připravují proti Íránu vojenský zásah.

Dalším zdrojem obav jsou aktivity povstalců v Nigérii a obavy o dodávky benzinu na americký trh před letní motoristickou sezonou. Od poloviny února ceny ropy vzrostly již o více než 20 procent.

Růst cen ropy souvisí i s tím, že od počátku druhého čtvrtletí se obnovil silný příliv peněz od investičních fondů na trhy komodit. To kromě ropy tlačí na nové rekordy i ceny průmyslových a drahých kovů jako mědi a zlata.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK