Japonské akcie dnes klesly na minimum od konce března

17.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. dubna (ČTK) - Akcie na tokijské burze dnes oslabily o více než jedno procento na nejnižší úroveň od konce března. Investoři si prodeji zajišťovali dosavadní zisky před sérií firemních zpráv v USA a Japonsku. Na devizovém trhu dolar mírně oslabil v obavě z blížícího se ukončení růstu úroků v USA.

Hlavní index Nikkei 225 klesl o 1,35 procenta na 17.000,36 bodu, nejníže od 29. března. Širší index Topix oslabil o 1,43 procenta.

Na trh vrhl stín růst cen ropy k 70 dolarům za barel. Vzrostly akcie bank, protože japonské úřady nařídily společnosti spotřebitelských úvěrů Aiful Corp. nakrátko pozastavit činnost. Celkově se drží investoři zpátky v čekání na nadcházející čtvrtletní výsledky velkých japonských a amerických firem.

Dolar ve slabém velikonočním obchodování mírně klesl. Dosavadní příznivou náladu vůči dolaru zkazila zpráva listu Wall Street Journal, podle níž někteří činitelé Fed nejsou přesvědčeni, že je nutné zvyšovat sazby i v měsících po květnu. Na trhu rovněž vládne nejistota vzhledem k nadcházející návštěvě čínského prezidenta v USA.

V závěru tokijského obchodování dolar k euru klesl na 1,2179 USD z pátečního závěru 1,2107 USD. K japonskému jenu americká měna oslabila na 118,26 JPY z předchozích 118,67 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK