Bursík: Plyn by měl patřit do pětiprocentní sazby DPH

17.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Strana zelených se bude snažit o to, aby byl v budoucnu plyn přeřazen ze současné 19procentní sazby DPH do pětiprocentní. V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl předseda strany Martin Bursík. Podle premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) je ale šance na prosazení pětiprocentní sazby DPH pro plyn velmi malá, shodnout by se na tomto kroku muselo všech 25 členů Evropské unie.

Podle Bursíka zelení velmi stojí o to, aby byly dvě různé sazby DPH, aby bylo možné rozlišovat různé zboží a služby podle toho, nakolik jsou šetrné k životnímu prostředí. "Plyn by do pěti procent určitě patřil. Bohužel to nebylo vyjednáno v Bruselu," řekl Bursík. Zelení také chtějí navrhnout přeřazení briket a pelet z biomasy z devatenáctiprocentní daně do snížené sazby ve výši pěti procent.

Premiér ve stejném pořadu uvedl, že stát dojednal tři položky s pětiprocentní DPH - teplo, sociální bydlení a plenky pro děti. "Velký prostor pro vyjednávání neexistuje, musí s tím souhlasit dalších 24 zemí," řekl premiér v souvislosti s možností prosadit další pětiprocentní položku, v tomto případě plyn.

Náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný (ČSSD) ale před nedávnem uvedl, že by měla začít diskuse o případném snížení 19procentní daně z přidané hodnoty na zemní plyn. Jeho využití pro vytápění českých domácnosti totiž kvůli růstu cen klesá a mnoho lidí se vrací k tuhým palivům, což v mnoha městech a obcích zhoršuje stav ovzduší. Nižší DPH by také částečně kompenzovalo růst ceny zemního plynu.

Ekologickou daňovou reformou musí Česká republika kvůli závazku vůči Evropské unii zavést do 1. ledna roku 2008. Od tohoto data musí Česko zavést spotřební daň z elektřiny, uhlí, zemního plynu a centrálního tepla a dodržovat minimální sazby spotřebních daní z benzinu a nafty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK