RWE Transgas podal žalobu kvůli správního řízení ÚOHS a ERÚ

17.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Plynárenská společnost RWE Transgas podala v pátek kompetenční žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu kvůli správnímu řízení, které proti firmě vede Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), a šetření Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Sdělil to mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský. Soud by měl podle firmy rozhodnout, který z obou úřadů je oprávněn jednat s firmou o údajně nesprávně stanovených cenách pro oprávněné zákazníky v roce 2005. V případě ÚOHS hrozila firmě až devadesátimilionová pokuta.

"Jsme přesvědčeni o tom, že ÚOHS není pro cenové otázky kompetentním úřadem. Vycházíme přitom z toho, že ERÚ je odbornou institucí, která dohlíží na fungování specifického plynárenského trhu a ze zákona zde dlouhodobě zodpovídá za regulaci cen a provádění kontrol jejich přiměřenosti," uvedl místopředseda představenstva RWE Transgas Martin Herrmann.

V případě, že Nejvyšší správní soud potvrdí názor RWE Transgas, bude společnost pokračovat v jednání o cenových záležitostech výhradně s ERÚ, podotkl Herrmann.

Antimonopolní úřad vede s RWE Transgas správní řízení kvůli podezření, že zneužívá svého dominantního postavení na trhu; podle údajů skupiny měl RWE loni v České republice zhruba 83procentní podíl na trhu s plynem.

RWE Transgas podle antimonopolního úřadu například stanovil odlišné podmínky dodávek plynu pro firmy ze své skupiny a pro ostatní odběratele. Kromě toho také brání konkurenci, protože omezuje svými smlouvami s distributory možnost prodávat plyn mimo území, které tito distributoři obhospodařují. Podle ÚOHS navíc společnost za uskladnění plynu pro oprávněné zákazníky plošně účtovala částku, kterou regulační úřad stanovil jako maximální pro chráněné zákazníky z řad domácností, ačkoli náklady byly mnohem nižší.

V pátek však předseda ÚOHS Martin Pecina řekl, že firma zřejmě pokutu nedostane. "Zdá se, že došlo k obratu, docela zásadnímu," uvedl Pecina s tím, že firma hodlá případné nedostatky napravit. Úřad ale bude chtít, aby se RWE dohodla na odškodnění s poškozenými zákazníky. Pokud RWE ve správním řízení definitivně uzná, že pochybila, a úřad upustí od pokuty, měly by být závazky RWE takové, aby s tím byly spokojeny poškozené subjekty, doplnil Pecina.

Plynárenské společnosti ale podle pátečních Hospodářských novin hrozí jiná pokuta, a to za předražování. Energetický regulační úřad totiž po několikaměsíčním šetření dospěl k tomu, že Transgas porušil zákon o ceně. Zaplatit by mohl částku, která odpovídá neoprávněnému zisku, uvedly HN.

RWE Transgas ovládá i šest regionálních distribučních firem a je hlavním dovozcem plynu do Česka. V loňském roce snížila čistý zisk o třetinu na 5,17 miliardy korun. Tržby naopak vzrostly o pětinu na 69,6 miliardy korun. Významným důvodem snížení zisku bylo podle firmy stanovení cen zemního plynu ERÚ.

Celé skupině RWE v ČR loni klesl čistý zisk o zhruba 21 procent na 7,78 miliardy korun. Celkové tržby se naopak zvýšily o 19,3 miliardy na 123,75 miliardy korun. Skupina zaměstnávala loni ke konci roku téměř 5000 lidí a plynem zásobovala více než 2,2 milionu tuzemských zákazníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK