Japonské akcie výrazně ožily, dolar zůstal slabší

18.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. dubna (ČTK) - Tokijská burza dnes z pondělního propadu výrazně oživila a její hlavní index získal téměř jedno a půl procenta. Investoři se vraceli k nedávno prodávaným akciím finančního sektoru a s pomocí drahé ropy rostly i akcie firem ze sektoru surovin. Na devizovém trhu dolar zůstal slabý, protože se rozšířily dohady, že americká centrální banka brzy ukončí zvyšování úrokových sazeb.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 stoupl o 1,37 procenta na 17.232,86 bodu a smazal celou pondělní ztrátu. Širší index Topix zpevnil o 1,32 procenta.

Investoři obnovili nákupy bank a dalších firem finančního sektoru, které v předešlých dnech prodávali. Z růstu cen ropy těžily firmy jako Nippon Mining Holdings a další producenti surovin.

Na akciovém trhu se zatím neprojevil pohyb japonských desetiletých vládních dluhopisů, jejichž výnos poprvé od srpna 1999 vzrostl na dvě procenta. Burza totiž nepředpokládá, že by japonská centrální banka v dohledné době začala zvyšovat své nulové úrokové sazby.

Dolar se dnes stabilizoval na pondělních výrazně nižších úrovních. Tam klesl v sílících dohadech, že americký Fed po květnu ukončí cyklus zvyšování úroků. Devizový trh je rovněž nervózní z íránských jaderných plánů.

Dolar k euru kótoval ke konci tokijského obchodování beze změny na 1,2255 USD. K jenu byl na 117,85 JPY po pondělním závěru v USA na 117,79 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK