Britský výrobce hygienických prostředků Jeyes investuje v Kadani

18.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kadaň (Chomutovsko) 18. dubna (ČTK) - Britský výrobce čistících prostředků pro domácnost a osobní hygienu Jeyes Holdings Ltd. postaví nový závod v průmyslové zóně Královský vrch v Kadani na Chomutovsku. Spolu s německou distribuční společností Andreas Schmid koupí dvouhektarový pozemek, práci by v obou firmách mělo získat 400 lidí. Informovala o tom státní agentura CzechInvest.

Firma se rozhodovala mezi kadaňskou zónou a průmyslovou zónou Industrial Park Verne v nedalekém Klášterci nad Ohří. Jeyes v Kadani postupně investuje 87 milionů korun a vytvoří 350 nových pracovních míst. Výrobu chce zahájit začátkem prosince. Zbylých 50 míst nabídne firma Andreas Schmid, která pro britského partnera postaví speciální skladovací prostory.

"Pozitivní efekt britské investice je o to větší, že Jeyes chce odebírat co nejvíce vstupních surovin a obalového materiálu od místních výrobců. Řada pracovních míst tak vznikne i u subdodavatelů," uvedl generální ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda. Firma už podle něj začala hledat tuzemské producenty obalů z plastu, skla či lepenky.

Jeyes zaměstnává v závodech ve Velké Británii, Německu a Mexiku 1800 lidí, roční tržby dosahují 7,3 miliardy korun.

Kadaňskou zónu Královský vrch připravila firma S.I.R. Vybudování inženýrských sítí a přístupových a obslužných komunikací si vyžádalo 105 milionů korun. Stát se podílel osmi miliony, město Kadaň 15 miliony korun. Chybějící prostředky investoval developer.

V zóně už působí tuzemský výrobce fasádních barev Staba, japonský producent těsnění a ložisek Oiles Corporation Japan, japonský výrobce komponentů pro automobilový průmysl Kyocera a švédská společnost Arla Plast AB, jeden z největších evropských výrobců dutinkových polykarbonátových desek.

V červnu zahájí výrobu dceřiná firma amerického producenta filtrů Donaldson Industrial CR. Závod v zóně staví i španělská firma Zanini, výrobce komponentů pro automobilový průmysl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK