Týden: PPF uznala, že nezaplatila za Českou pojišťovnu

18.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Poradenská firma CA IB Corporate Finance koupila od České konsolidační agentury pohledávku 2,3 miliardy korun za finanční skupinou PPF, kterou navíc dokázala přesvědčit, aby tento dluh uznala. PPF, jejímž majitelem je nejbohatší Čech Petr Kellner, ho přitom asi pět let označovala za neexistující. Píše to týdeník Týden ve svém dnešním vydání.

Pohledávka vznikla v březnu 2000, kdy PPF koupila od tehdejší IPB 32 procent akcií České pojišťovny, což jí umožnilo získat v ní většinu. Za 20 procent akcií ale nezaplatila dohodnutých 1,6 miliardy korun. Jako důvod uvedla, že IPB údajně převedla akcie po smluvně dohodnutém termínu, a tak si PPF proti dluhu za akcie započetla domluvenou extrémně vysokou pokutu ve výši 1,9 miliardy korun. Spor o pohledávku řešily soudy od roku 2000, ale dosud nepadl ani rozsudek v první instanci. Dluh za nezaplacené akcie postupně vzrostl až na 2,3 miliardy Kč a skončil v konsolidační agentuře.

PPF podle Týdne odmítá okolnosti transakce komentovat. "Podmínky navržené ze strany postupníka pro nás byly přijatelné," uvedla pouze. Také CA IB nechce prozradit, za kolik pohledávku od ČKA koupila a zda ji kupovala pro sebe, nebo jestli vystupovala jako prostředník.

Firmě CA IB se podle Týdne také podařilo donutit PPF k dalšímu ústupku. Ministr financí Bohuslav Sobotka si vymínil, že PPF musí ukončit spor, který u Městského soudu v Praze vedla proti státu, ČKA a ČSOB. Spor souvisel se zárukami, které stát poskytl ČSOB po převzetí IPB. Loni v listopadu v této souvislosti vzala žalobu zpět.

Podle Týdne není vyloučeno, že o osudu pohledávky se rozhodlo v rámci smíru, který za asistence státu uzavřela PPF s ČSOB loni na podzim. Právě prodej akcií pojišťovny byl hlavním jádrem jejich sporů, které se obě strany rozhodly ukončit, uvedl týdeník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK