Akcie na burze mírně rostou, stouplo hlavně Orco

18.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Hlavní akcie pražské burzy zahájily povelikonoční týden mírným růstem. Pozitivní vývoj je dnes především na polském či maďarském trhu. Největší zisky si připsala společnost Orco. Výraznější pokles postihl pouze akcie CME. Index trhu PX si v 11:30 polepšil o 0,2 procenta na 1518,4 bodu, vyplývá z burzovních výsledků.

"Investoři se po velikonočních svátcích probudili v dobré náladě. Obchodování je ale klidné a objemy obchodů nízké, takže se nedá hovořit o nějaké změně trendu," popsal vývoj na českém akciovém trhu Filip Kejla z makléřské firmy Wood and Company. Investoři se zřejmě soustřeďují na jiné okolní trhy, speciálně Rusko a Polsko, podotkl Ronald Schubert z Patria Finance.

Reálné příkazy k nákupu se podle Kejly na trhu objevily v případě akcií Komerční banky a ČEZ. U KB, která stoupla o procento na 3433 Kč, jde o spekulace ohledně výše dividendy před valnou hromadou. ČEZ přidal 0,4 procenta na 819,50 Kč za pomoci menších kupců.

Akcie developerské společnosti Orco vzrostly o 2,7 procenta na 1517,50 Kč. Tento nárůst souvisí s oznámením o převzetí německé společnosti Viterra Developer za 100 milionů eur, upozornil Schubert.

PX je novým hlavním cenovým indikátorem, který od 20. března sloučil předchozí dva burzovní indexy PX 50 a PX-D.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK