Fond dopravy chce na opravy po zimě vyčlenit navíc 1,5 mld. Kč

18.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Státní fond dopravní infrastruktury chce na opravy silnic po letošní extrémní zimě vyčlenit navíc 1,5 miliardy korun. Peníze na dálnice a silnice 1. tříd přesune z rozpočtu na výstavbu dálnice D47, který letos zřejmě nestihne vyčerpat. Řekl to ředitel fondu Pavel Švagr.

Fond chce, aby opravy více než stovky poničených úseků silnic 1. třídy a řady míst na dálnicích skončily do konce června, tedy do zahájení hlavní motoristické sezony. Bude přitom požadovat minimálně tříletou garanci na práce. Nepůjde tedy o klasické záplatování, které by se po další zimě muselo znovu opakovat, vysvětlil Švagr.

O přesunu prostředků bude tento týden jednat výkonný výbor fondu. Vzhledem k tomu, že jde o vysokou částku, chce vedení fondu, aby její přesun schválil také hospodářský výbor sněmovny. Jakmile poslanci peníze uvolní, budou podle Švagra okamžitě k dispozici a Ředitelství silnic a dálnic může s opravami začít.

Z vyčleněných prostředků půjde 200 milionů korun na opravy mostů. Dalších 150 milionů korun je určeno krajským správám údržby silnic, které kvůli extrémně dlouhé zimě musely na odstraňování sněhu použít také peníze původně počítané na letní údržbu. Zhruba 120 milionů korun půjde na opravy dálnic a zbytek na opravu více než stovky úseků silnic 1. třídy.

Ministr dopravy již dříve uvedl, že očekává i žádosti krajů o příspěvky na opravy silnic 2. a 3. třídy. Švagr řekl, že by se fond pomoci krajů nebránil. Pokud se politici shodnou na tom, že stát krajům pomůže, je fond připraven vytvořit program na opravy silnic nižších tříd, které vlastní kraje. Fond by ale nehradil celé opravy, pouze by na ně krajům přispěl, dodal.

Kromě rekordních škod po zimě bude SFDI muset brzy hledat další prostředky na opravy silnic po povodních. ŘSD na dálnicích a silnicích 1. třídy vyčíslila škody zatím asi na půl miliardy korun.

Celkové náklady na úklid všech silnic v zimě a na odstranění škod po zimě se budou podle Švagra blížit čtyřem miliardám. Fond, který spravuje dálnice a silnice 1. třídy, má zatím letos na údržbu 2,45 miliardy korun, což je určeno na údržbu po celý rok. Proti loňsku fond prostředky na údržbu posílil o 650 milionů korun. Další miliardy na údržbu směřují od loňska na silnice 2. a 3. třídy z pokladen krajů. V době, kdy fond dopravy spravoval veškeré silnice, tedy i silnice 2. a 3. třídy, šlo na jejich údržbu řádově 7,2 miliardy korun za celý rok, z toho v minulosti na zimu ročně padla zhruba třetina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK