Ekonomové: Paroubkův odhad růstu HDP je víceméně reálný

18.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Růstu hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí letošního roku až o osm procent je podle většiny ekonomů oslovených ČTK reálný. Růst HDP ve výši sedmi až osmi procent dnes odhadl předseda vlády Jiří Paroubek při prezentaci ekologického manifestu ČSSD v elektrárně Ledvice na Teplicku.

"Podle našeho aktuálního odhadu by se měl hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí reálně meziročně zvýšit o osm procent, možná i o něco více," uvedl David Marek z Patria Finance. Podle něj načasování hospodářského cyklu zvládla tato vláda dokonale.

Růst české ekonomiky nad sedm procent nevylučuje ani Radomír Jáč z PPF Asset Management. "Pokud se potvrdí, že HDP České republiky rostl v posledním čtvrtletí roku 2005 skutečně meziročním tempem 6,9 procenta a pokud tento růst nebude zpětně revidován dolů, lze si růst české ekonomiky nad sedm procent pro letošní první čtvrtletí skutečně představit," uvedl.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance nelze po zkušenostech s velkými revizemi minulého růstu vyloučit ani osmiprocentní růst. "Tato čísla je ale třeba brát s rezervou. Je možné, že za pár čtvrtletí budou výrazně revidována dolů. Umím si přitom představit, že to čirou náhodou bude až po volbách," uvedl. Zásadní vadou na kráse vývoje tuzemské ekonomiky je ovšem podle Pikory růst veřejného dluhu.

Naopak střízlivější odhad růstu ekonomiky ve výši pěti procent má Helena Horská z Raiffeisenbank. Podle ní je odhad premiéra optimistický, jehož vedlejším cílem mohlo být i pozvednutí nálady v severních Čechách. S blížícími se volbami optimismus vládnoucích politiků prostě roste, uvedla Horská.

"Odhadovat růst na základě dat, které byly zveřejněny jen za první dva měsíce roku, považuji za plácnutí do vody," uvedl Pavel Sobíšek z HVB Bank. Odhad byl podle něj nepochybně vyřčen s vědomím, že budou údaje o růstu HDP zveřejněny až 9. června, tedy po volbách. "V té době si na slova premiéra již nikdo nevzpomene," dodal.

Česká ekonomika loni vzrostla o šest procent, a dosáhla tak nejlepšího výkonu ve své historii. Hlavním důvodem byly mimořádně dobré výsledky zahraničního obchodu. ČR tak loni dosáhla stejného růstu jako sousední Slovensko, a mnohem lepších výsledků než většina ostatních zemí Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK