Americké akcie dopoledne posilovaly

18.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne posilovaly. K jejich růstu přispěly zprávy o čtvrtletním hospodaření společností a zmírnění březnové inflace, které překonaly obavy spojené s růstem cen ropy na nový rekord. V poledne místního času (18:00 SELČ) si hlavní index Dow Jones připsal 1,14 procenta a obchodoval se kolem 11.200 bodů. Index technologického trhu Nasdaq ve stejnou dobu vzrostl o 1,06 procenta na 2336 bodů.

Růst zisku za první čtvrtletí pomohl dnes nahoru makléřské společnosti Merrill Lynch a farmaceutické firmě Johnson & Johnson. Analytici však varují, že dříve či později trh postihne růst ceny ropy, který ohrožuje firmy, protože zvyšuje jejich náklady.

Podle údajů ministerstva práce výrobní ceny ve Spojených státech bez zahrnutí nestabilních cen energie a potravin vzrostly v březnu pouze o 1,7 procenta. Zpráva spolu s oznámením o poklesu nově zahájených staveb obytných domů podpořila názor, že americká centrální banka by mohla brzy přestat zvyšovat sazby, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK