Prosincové dohody s Čínou přinesly podle Paroubka první investice

18.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Smlouvy o ekonomické spolupráci, které loni v prosinci v Praze podepsali premiér Jiří Paroubek a jeho čínský protějšek Wen Ťia-pao a ministři obou zemí, již přinesly podle Paroubka první investice. Premiér to řekl před jednáním s náměstkem předsedy čínské vlády Chuej Liang-jüem. Poznamenal ale, že po několika měsících od podepsání dohod je zatím předčasné činit konkrétnější závěry.

Premiér připomenul aktivity čínské společnosti Changhong Europe Electric, která začala stavět továrnu na výrobu televizorů s plochou obrazovkou v Nymburku. V první fázi by měla firma investovat 245 milionů korun.

Podle Paroubka také pokročilo jednání s Českými loděnicemi v Děčíně. Po vstupu čínského investora by mohly loděnice stavět až 50 lodí ročně. Na rozšíření loděnic se bude podílet kromě největšího čínského stavitele lodí a světové trojky Hudong-Zhonghua Shipbuilding Group ze Šanghaje také česká firma Vítkovice, která vyrábí lomené hřídele do lodí.

"Byla založena společnost na výrobu a prodej konzervovaných potravin, která postaví závod v lokalitě Hrobčice - Bílina v červnu tohoto roku," řekl k další investici premiér; bližší podrobnosti neuvedl.

Paroubek bude podle svých slov s Liang-jüem hovořit o hospodářských otázkách, především o problematice výměny zboží. "Tam pořád ještě máme takový dojem, že nejsou z čínské strany uvolněny všechny možnosti pro vývoz českého zboží do Číny," řekl dnes novinářům premiér. Do budoucna by chtěl, aby se takovéto schůzky hodnotící výsledky smluv mezi ČR a Čínou konaly jednou až dvakrát do roka.

Návštěva náměstka je další z řady česko-čínských jednání. Do této nejlidnatější země ale zatím míří více českých představitelů než naopak. Česká republika má velký zájem na dalších investicích a vývozu tuzemského zboží do Číny. Dosud byl totiž český export do nejlidnatějšího státu světa asi dvanáctkrát nižší než dovoz především čínského textilu a potravin.

Když byl loni v Praze čínský premiér, podepsali s Paroubkem 14 smluv, které upravují spolupráci mezi vládami, ministerstvy i podniky obou zemí v ekonomické, politické i kulturní oblasti. Zřejmě nejsledovanější z tohoto balíku byla dohoda o ochraně a podpoře investic s Čínou. Ministerstvo financí přiznalo, že smlouva není v souladu s právem Evropské unie.

Paroubek navštívil Čínu minulý rok. Svému čínskému protějšku tam sdělil, že Česká republika by se mohla stát základnou pro podnikání čínských firem v rámci Evropské unie. V souvislosti s debatou o zbrojním embargu česká delegace upozornila na dodržování lidských práv. V Praze o této otázce premiéři před médii nemluvili. Paroubek ale v pondělí uvedl, že při loňské návštěvě čínského premiéra v Praze se otázka lidských práv dostala i do společné deklarace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK