Aby změny ve smlouvách probíhaly hladce

05.05.2006 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Čas od času potřebujeme změnit údaj či parametr nějaké smlouvy. Někdy si vystačíme s pouhým oznámením, jindy je zapotřebí i razítko notáře. Jak je to u penzijka se dozvíte v následujcím článku.

Penzijní připojištění je finanční produkt dlouhodobého charakteru. Za dobu trvání kontraktu je velká pravděpodobnost, že budeme muset některé údaje ve smlouvě měnit. Dneska se soustředíme na jednotlivé okruhy úprav smlouvy s důrazem na jednotlivé povinné úkony.

Změny osobních údajů

Změny příjmení, adresy nebo jiných kontaktních údajů se musí nahlásit penzijnímu fondu. Tyto opravy jsou prováděné prostřednictvím tzv. změnového formuláře. Ten pak stačí pouze vyplnit aktuálními údaji, podepsat a zaslat příslušnému penzijnímu fondu.

Změny v placení přípěvků

Změny při placení příspěvků mohou být trvalé nebo přechodné. I v tomto případě si vystačíte se změnovým formulářem s účinnosti vždy k prvnímu dni kalendářního měsíce. Trvale lze zvýšit nebo snížit výši příspěvků sjednaných ve smlouvě. Přitom nesmíme zapomínat na pravidlo o minimálním měsíčním příspěvku 100 Kč. Účastník má právo na základě písemného oznámení doručeného penzijnímu fondu dočasně odložit nebo přerušit placení pravidelných příspěvků. Časové období po které je možné takto činit jsou dle zákona stanovené každým penzijním fondem v penzijním plánu. Po uplynutí této doby může účastník, v případě odkladu placení, tyto příspěvky doplatit. V tom případě se mu nekrátí celková doba penzijního připojištění, ale nezískává nárok na státní příspěvek. Doba přerušení placení příspěvků se do pojištěné doby nezapočítává.

Výpověď smlouvy

Výpověď smlouvy může být podána ze strany účastníka i fondu. Účastník může připojištění kdykoliv písemně vypovědět. Podpis účastníka musí být úředně ověřen. Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a nesmí být delší než dva měsíce. Penzijní fond je povinen účastníku nejpozději do 30 dnů ode dne doručení výpovědi písemně potvrdit její přijetí a sdělit datum zániku penzijního připojištění. Při výpovědi mohou pro účastníka nastat různé situace:

  • účastník má zaplaceno méně než 12 měsíců – nevznikají žádné nároky
  • účastník má zaplaceno více než 12 ale méně než 60 měsíců – vzniká nárok na odbytné
  • účastník má zaplaceno alespoň 60 měsíců a dosáhl věku 60 let – může požádat o výplatu doživotní penze nebo jednorázového vyrovnání

Změna penzijního fondu

V případě, že se účastník rozhodne změnit penzijní fond, může tak učinit bez udání důvodů. Do budoucna se počítá se zákonným omezením počtu přechodů (například maximálně jednou ročně), ale prozatím je to pouze na vůli klienta. Přechod ovšem není možný, pokud účastníkovi už vznikl u penzijního fondu nárok na výplatu penze.

Nově vybraný penzijní fond může převzít prostředky jiného penzijního fondu na základě písemné žádosti účastníka. Současně musí klient taktéž písemně přikázat stavájícímu penzijnímu fondu převodu prostředků z jeho osobního účtu. Dokládá to potvrzením o výši příspěvků zaplacených ve prospěch účastníka na jeho účet a výši státních příspěvků, včetně jim odpovídajících podílů na výnosech hospodaření penzijního fondu.
 
Všechny změny, které máte právo učinit či povinnost ohlásit by měly být uvedeny v penzijním plánu smlouvy o penzijním připojištění. Tento penzijní plán by měl být vždy součásti samotné smlouvy. Proto je důležité již při podpisu smlouvy pečlivě prostudovat nejen penzijní plán, ale i statut penzijního fondu.

Pokud chcete uzavřít nebo změnit smlouvu o penzijním připojištěním z pohodlí domova a bez zbytečných návštěv poboček jednotlivých finančních institucí, můžete tak učinit pohodlně v našem Prodejním centru.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY