Novinářská cena EU „Pro rozmanitost. Proti diskriminaci.” náleží tento rok nizozemským novinářům

15.05.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Hlavní cenu v soutěži „Pro rozmanitost. Proti diskriminaci.” získali dva nizozemští novináři, kteří pracují pro časopis Vrij Nedereland. Článek, za který byla cena udělena, se zabývá etnickou a rasovou diskriminací na pracovním trhu v Nizozemsku.

Druhou cenu získal článek z Polska a třetí článek z Irska. Ocenění v kategorii fotografie rovněž vyhrál novinář pracující pro Vrij Nederland. Vítězní autoři za tento rok budou dnes oficiálně vyhlášeni při slavnostním ceremoniálu v Bruselu Vladimírem Špidlou, komisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti.

Během dnešní slavnostní ceremonie Evropská komise vyjádří svou čest novinářům, kteří přispěli k tomu, aby se veřejnost zabývala otázkami rozmanitosti a diskriminace na pracovišti.

Je nutné mít odvahu a být vytrvalý k tomu, aby mohly vznikat příběhy, které nejsou vždy palcovými titulky,” vysvětluje komisař Špidla. „Novináři, kteří vyhráli, umožnili občanům Evropy lépe pochopit některé z nejnáročnějších úkolů, kterým čelí naše společnost.

Novinářská cena je součástí pětileté informační kampaně EU „Pro rozmanitost. Proti diskriminaci." Laureáti obdrží příspěvek ve výši od 1 000 do 3 000 EUR na výzkumnou cestu do země EU dle vlastního výběru.

Vítězný článek s názvem „Er wordt gediskrimineerd. Punt uit." napsali nizozemští novináři Sander Donkers a Harm Ede Botje, kteří pracují pro časopis Vrij Nederland. Zabývá se otázkou etnické a rasové diskriminace na pracovním trhu, a to především vůči mladým muslimům, což je problém, který je společný mnoha evropským zemím. Druhou cenu získal polský článek „Miłuj geja swego” Edwina Bendyka a Jacka Żakowskieho uveřejněný v časopise Polityka. Tento článek upozorňuje na diskriminaci homosexuálních mužů a žen v Polsku. Na třetím místě se umístila irská novinářka Fiona Nessová z novin Sunday Business Post se svým článkem „Disabled and Dismissed”. Námětem tohoto článku je diskriminace v zaměstnání vůči zdravotně postiženým.

Součástí udělování novinářských cen EU je rovněž kategorie fotografie. Vítěz této kategorie byl zvolen národními porotami v rámci širokého výběrového řízení v celé EU. Evropská porota rozhodla zvolit pouze jediného celkového vítěze v této kategorii. Tímto vítězem se stal Joost van den Broek s fotografií s názvem „Multicultural composition of employees in Dutch companies” uveřejněná ve Vrij Nederland.
 
Vítězné náměty byly vybrány z více než 600 článků a fotografií ze všech členských zemí, které byly přihlašovány po celý rok. U veškerých námětů byla posouzena míra jejich informativnosti, význam, množství vyhledaných informací a originalita.

Poroty v každém z 25 členských států vybraly národní výherce, kteří se zúčastnili evropského kola. Porota EU složená ze zástupců médií a odborníků zabývajících se diskriminací následně vybrala tři výherce.

27. dubna 2006, již třetím rokem, byla zahájena novinářská soutěž EU „Pro rozmanitost. Proti diskriminaci." Novináři včetně těch, co publikují na internetu, ze všech 25 členských států jsou vyzváni, aby předložili své články na adrese: www.stop-discrimination.info  nejpozději do 31. prosince 2006.

 
Více informací o Novinářské soutěži 2006 včetně vítězných článků za tento rok naleznete na internetové adrese: www.stop-discrimination.info.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy