ČSOB trvá na naplnění závazků státu

16.05.2006 | , ČSOB
Tiskové zprávy


ČSOB se důrazně ohrazuje proti vyjádření představitelů ČKA ve věci navracení špatných úvěrů zkrachovalé IPB.

Prohlášení ČKA považuje nejen za porušování mlčenlivosti v obchodním styku, za naprosto neopodstatněné poškozování reputace banky i za nepatřičné zastrašování soukromého sektoru.

Banka v letech 2001-2002 upozorňovala na určitá rizika spojená s unáhleným převodem pohledávek zkrachovalé IPB na konsolidační agenturu. Tehdejší ministr Rusnok a generální ředitel agentury Řežábek však o převodu rozhodli a tak jejich nynější nástupci by se teď neměli vyvlékat z tehdejších rozhodnutí.

„ČSOB plně stojí za závazky, které přijala vůči státu a které jsou obsahem Smlouvy a státní záruky o transakci IPB. Nehodlá však připustit, aby zůstaly naplněny jenom jednou ze smluvních stran, a to proto, že se nedokáží dohodnout úředníci MF a ČKA," uvedl Pavel Kavánek, generální ředitel ČSOB. Podle Kavánka je také zcela nepatřičné, aby strany stojící mimo uvedenou smlouvu, např. ČKA, účelově v rámci předvolebních tahanic vykládaly její smysl.

Stát se v době, kdy ČSOB od státu koupila zkrachovalou IPB, zavázal převzít dominantní část špatných úvěrů, do nichž IPB vložila nenávratně vklady svých střadatelů. V rámci státních záruk je odkoupil a poskytl tím peníze na vklady klientů IPB. Výměnou stát získal požadovanou stabilizaci bankovního sektoru. Správu těchto špatných úvěrů provádí ČKA, která v posledních měsících informuje média o svých plánech část pohledávek vrátit ČSOB a požadovat za ně vrácení poskytnutých státních garancí.

„Jsem bankéř a nebudu se v médiích pouštět do politických ani jiných válek . Budu dělat to, co umím. Dodržovat závazky naší banky a stejně důsledně trvat na naplnění smluvních závazků vůči ČSOB, ať je převzal kdokoliv. Bude-li to nezbytné, třeba cestou práva,“ uzavírá Kavánek.
 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy