Evropský parlament zahájil první květnové plenární zasedání

16.05.2006 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament zahájil letošní osmé plenární zasedání. Europoslanci mj. projednají zprávu Evropské komise o připravenosti Bulharska a Rumunska na vstup do EU a dodržování lidských práv ve světě.

Parlament má dále schválit kompromisy o dlouhodobém rozpočtu Unie na léta 2007-13, o výživových a zdravotních tvrzeních na potravinách a o snižování dopadů nákladní dopravy na životní prostředí. Na schválení čekají i nový Fond solidarity EU a nové formy předvstupní, sousedské a rozvojové pomoci.

Poslanci rovněž zhodnotí prevenci dopadů přírodních pohrom, stav veřejných financí v zemích eurozóny a pokrok při zdokonalování právních předpisů Unie. Na pořadu jednání je i změna místa zdaňování služeb a obnova populace úhořů.
 
Minuta ticha za zesnulého litevského europoslance
Na úvod zasedání předseda EP Josep BORRELL (PES, ES) oznámil úmrtí litevského poslance Rolandase PAVILIONISE (UEN), jehož označil za "vášnivého obhájce lidských práv", který bojoval za nezávislost Litvy. Před jejím vstupem do Unie a svým zvolením europoslance se podílel i na práci ústavního konventu. PAVILIONIS byl rovněž rektorem univerzity ve Vilniusu. Parlament si jeho památku uctil minutou ticha.
 
Projevy tří prezidentů na slavnostních zasedáních
Na slavnostních zasedáních k europoslancům promluví bolívijský prezident Evo MORALES (pondělí), prezident palestinské samosprávy Hahmúd ABBÁS (úterý) a řecký prezident Carolos PAPOULIAS (středa). MORALES má svou politiku - včetně znárodňování těžby zemního plynu - osvětlit i na zasedání Výboru EP pro zahraniční věci.
 
Štrasburská starostka ve výboru pro rozpočtovou kontrolu
Štrasburská starostka Fabienne KELLEROVÁ má Výboru EP pro rozpočtovou kontrolu vysvětlit údajné nesrovnalosti ve výši nájmu, který Parlament platí za využívání dvou budov, jejichž plánovanou koupi nedávno pozastavilo předsednictvo EP.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy