Zdeněk Radil kandidátem do Výboru ČNB pro finanční trh

16.05.2006 | , Česká asociace obchodníků s cennými papíry
Tiskové zprávy


Česká asociace obchodníků s cennými papíry (ČAOCP) společně s Českou Asociací Treasury (ČAT) dnes zaslala nominaci JUDr. Ing. Zdeňka Radila do Výboru ČNB pro finanční trh.

Pro Zdeňka Radila by případné jmenování znamenalo další významný milník v jeho dlouhodobé kariéře. V září 2004 byl zvolen generálním tajemníkem ČAOCP a je rovněž zakládajícím členem a viceprezidentem ČAT.

„K  hlavním přednostem našeho kandidáta patří především praktické znalosti fungování účastníků finančního trhu, a to jak emitentů, tak investorů či obchodníků s cennými papíry,“ říká Martin Kozumplík, prezident ČAOCP.  Během své bohaté kariéry dokázal získat Zdeněk Radil vedle odborných zkušeností, odpovídajícího vzdělání  i plnou makléřskou licenci.

Zdeněk Radil v průběhu své profesní kariéry pracoval v bankovním i korporátním sektoru a působil rovněž v prestižní mezinárodní poradenské firmě. Vždy se zabýval problematikou finančního trhu a svou lektorskou a přednáškovou činností přispíval k jeho rozvoji. V rámci ČAT rovněž vede pracovní skupinu, která si klade za cíl přispět k propagaci výhod získávání peněžních prostředků na kapitálovém trhu a odstranění nedostatků likvidních akciových emisí na českém kapitálovém trhu.

ČAOCP byla založena 17. června 2004. Mezi její členy patří třináct makléřských společností. Asociace se aktivně účastní a spolupracuje na tvorbě obecně závazných právních předpisů a v rozsahu stanoveném platnými právními předpisy a Stanovami ČAOCP reprezentuje a prosazuje zájmy svých členů před orgány veřejné správy České republiky. Asociace vydala závazný Etický kodex, jehož dodržování je podmínkou členství v ČAOCP. V roce 2005 členové Asociace zobchodovali akcie a obligace v objemu 528 mld. Kč., což představuje nárůst o 73 % oproti předchozímu období. Členové Asociace tak představují nejdynamičtěji rostoucí segment našeho kapitálového trhu.

ČAT byla založena počátkem roku 2001. Základním posláním Asociace je propagace a rozvoj odborné praxe profese treasury, s cílem stát se vedoucí autoritou v otázkách rozvoje treasury, řízení rizik finančních trhů a uznávanou autoritou v oblasti správy a řízení společností v České republice. Členové ČAT jsou zaměstnanci většiny současných i potenciálních emitentů cenných papírů na našem kapitálovém trhu a v současné době má přes 100 členů.


Autor článku

Tereza Hronová  

Články ze sekce: Tiskové zprávy