Významné rozdíly ve zdaňování emisních povolenek v Evropě - příležitost k daňovému plánování

18.05.2006 | , PricewaterhouseCoopers
Tiskové zprávy


Po téměř sedmnácti měsících obchodování s emisními povolenkami v systému EU ETS existují stále výrazné nejasnosti a nesrovnalosti ve vztahu ke zdaňování emisních povolenek, jak vyplývá z nové zprávy společnosti PricewaterhouseCoopers „Zdanění obchodování s emisemi v rámci Evropské unie“.

Studie srovnává koncepci zdaňování obchodů s emisemi v členských státech EU. Bylo zjištěno, že:

  • Pouze několik členských zemí vydalo jednoznačný návod daňové úpravy obchodování s emisními povolenkami. V návaznosti na stažení mezinárodního návrhu pro účtování o emisních povolenkách v červnu 2005 se začalo výrazně lišit pojetí účetního zpracování na straně jedné a koncepce daňové úpravy na straně druhé (ta ve většině členských zemí následuje účetní zachycení).
  • Stále existují rozdíly mezi zeměmi v oblasti vymezení a daňové uznatelnosti pokut.
  • Komise pro DPH Evropské unie sice dosáhla dohody o úpravě obchodování s emisemi pro účely daně z přidané hodnoty, přesto však existují i nadále nesrovnalosti v podrobných pravidlech jednotlivých zemí.
  • Pokud jde o daňové úpravy systémů obchodování Joint Implementation (JI – projekty společné realizace) a Clean Development Mechanism (CDM – mechanismus čistého rozvoje), zbývá vyřešit ještě mnoho důležitých otázek.

Marco Lubbelinkhof, představitel evropského daňového oddělení Climate Change Services PricewaterhouseCoopers, uvedl:

Nejasnosti a nesrovnalosti v daňové úpravě povedou ke vzniku disproporcí na trhu, které budou muset následně řešit jak Evropská komise, tak jednotlivé členské státy. V mezičase však poskytují společnostem příležitosti k daňovému plánování, zejména těm, které působí v několika legislativních systémech najednou.

Například v Německu či ve Francii jsou pokuty daňově uznatelné, to však neplatí pro Nizozemí či Polsko,“ uvedl Jelle Keijmel, daňový specialista na obchodování s povolenkami PricewaterhouseCoopers.

V důsledku vykazují mezinárodní společnosti nedostatek emisních povolenek v zemích s nejpříznivějším daňovým režimem, což vede k úsporám na dani z příjmů v případě uložených pokut. Tato situace nabízí příležitosti pro společnosti působící na mezinárodní úrovni. Je třeba řešit tyto otázky z důvodu zabezpečení konkurenčního prostředí.

Ze zprávy rovněž vyplývá, že způsoby, kterými by současná nejasná situace v oblasti daňové úpravy emisních povolenek měla být vyřešena, se výrazně liší v jednotlivých zemích. Například v jedné jsou povolenky považovány za zásoby, zatímco v jiné jsou posuzovány jako nehmotný majetek. Tato rozdílnost má odlišnou daňovou úpravu v jednotlivých členských zemích. Konkrétně to má vliv například na ocenění, odpisování a výpočet zisku u transakcí s emisními povolenkami, což může následně vést k dvojímu zdanění nebo k nezdanění vůbec.

Nicméně tyto problémy v harmonizaci poskytují společnostem příležitost odlišit se od ostatních zemí v oblasti obchodování s emisními povolenkami. Keijmel dodává, že některé země uplatňují v této oblasti speciální daňový režim. „Příkladem je Maďarsko, kde takzvané sdružené entity používají strukturu, na jejímž základě lze odečíst 50 % příjmů jako výdaje. Navíc tyto společnosti mohou být použity pro správu, monitorování a obchodní aktivity v rámci skupiny společností.

Zpráva také uvádí, že úprava kreditů vytvořených v rámci projektů JI a CDM se v rámci EU taktéž výrazně liší. Použití těchto kreditů pro účely splnění povinností závisí na implementaci národních legislativ, jež propojí CDM a JI se systémem EU-ETS. Tato legislativa již byla zavedena v některých zemích (např. Nizozemí), na rozdíl od Irska či Portugalska. Lze konstatovat, že v těchto případech bylo daňové posouzení uvedeno do souladu s úpravou u standardních emisních povolenek; ovšem vzhledem k naprosté odlišnosti stádia přípravy těchto projektů zůstává mnoho nezodpovězených otázek v oblasti DPH, alokace nákladů a ocenění.

V České republice vychází obecně daňová úprava emisních povolenek z účetního zachycení. Daňová legislativa oblast emisních povolenek speciálně neupravuje.

Co se týče účetní úpravy, v České republice stále existují nejasnosti týkající se například oceňování emisních povolenek nebo účetního zachycení nedostatku povolenek na konci účetního období, což ovlivňuje také daňovou stránku,” říká Štefan Falis, konzultant specializující se na oblast obchodování s emisními povolenkami v Daňovém a právním oddělení české kanceláře PricewaterhouseCoopers. „Vzhledem k přebytkům emisních povolenek v České republice a zvyšujícímu se počtu transakcí mezi podniky v této oblasti se v průběhu tohoto roku stala významnou otázka stanovení správných převodních cen v transakcích mezi spřízněnými osobami."

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy