McAfee Avert Labs indikují rostoucí ohrožení bezpečnosti produktů Apple, jako jsou OSX, iPod a iTunes

19.05.2006 | , McAfee
Tiskové zprávy


Dle odborníků McAfee Avert Labs bude MAC OS X budoucí přitažlivý cíl útoků malwaru

Praha, Společnost McAfee, Inc. (NYSE: MFE), globální lídr v oblasti Intrusion Prevention (prevence proti nežádoucímu vniknutí) a Risk Managementu (správy bezpečnostních rizik), zveřejnila klíčová zjištění laboratoře McAfee® Avert® Labs, které prokazují, že útoky škodlivého softwaru na Mac OS X jsou na vzestupu. Podle laboratoří McAfee Avert Labs se počet odhalených zranitelností platformy Macintosh zvýšil jen za poslední tři roky
o 228 procent, z 45 nalezených v roce 2003 na 143 v roce 2005.

Vladimír Brož, Territory Manager pro ČR a SR uvádí: „Z tohoto důvodu naše společnost oznámila podporu pro počítače Apple postavené na procesorech Intel. Produkt McAfee® VirusScan® for Mactel 8.0 běží na emulátoru Apple Rosetta. Chrání uživatele počítačů Apple před viry, trojskými koni a dalšími škodlivými hrozbami určenými pro Macintosh i Windows. Je určen pro detekci, blokování a čištění infikovaných e-mailů i příloh. Pro úplnou antivirovou ochranu systémů Macintosh využívá skenovací jádro McAfee, které zastavuje viry a nepřátelské programy, včetně skrytých hrozeb ukrytých v archivech a dalších komprimovaných typech souborů. Řešení centrálně řídí McAfee ePolicy Orchestrator® 3.5 a 3.6 (ePO™), který podnikům umožňuje správu veškerých bezpečnostních řešení McAfee z jediného rozhraní.“

Dostupnost
McAfee VirusScan for Mactel je nyní dostupný celosvětově přes McAfee, Inc. a jeho prodejní partnery. Více informací najdete na http://www.mcafee.com.

DATA Z PRŮZKUMU
Dle průzkumu laboratoří McAfee Avert Labs se počet zranitelností na platformě Macintosh od roku 2003 výrazně zvýšil v důsledku zvyšující se popularity spotřebních výrobků Apple, zejména mediálního zařízení iPod a služby iTunes. I když operační systém Mac OS X stále zůstává bezpečnější než platformy Windows, rychlý nárůst kritických zranitelností vytvořil potřebu proaktivního přístupu k zabezpečení systémů, zvláště v heterogenních pracovních prostředích. 
      
Hlavní zjištění
 Od roku 2003 do roku 2005 se nárůst zranitelností objevených na platformě Apple Mac OS  zvýšil o 228 procent, ve srovnání s produkty Microsoft, které zaznamenaly jen 73procentní nárůst.
 Jak je patrné díky nejnovějším záplatám Apple, platforma Mac OS je stejně zranitelná vůči cíleným útokům škodlivého softwaru jako další operační systémy.
 Úspěch Apple a jeho spotřebních výrobků a s tím související větší známost bude lákat výzkumníky z oboru bezpečnosti a hackery, aby se zaměřili na Mac OS a další produkty Apple jako iTunes a iPod. 

 

Geoff Coats, grafik ve firmě Zande Newman z New Orleans, připouští, že si zvolil Apple
a jeho Mac OS X, protože se domníval, že jsou bezpečnější než operační systém  Windows. „Moje zkušenosti i zkušenosti mnoha vlastníků menších až středně velkých společností, mě naučily, že Apple zaručuje mnohem bezpečnější počítačové prostředí. Nicméně nedávno jsem si uvědomil, že může být na čase tento předpoklad přehodnotit a začít svůj Mac před vnějšími hrozbami chránit.“

Rostoucí popularita dělá z Apple cíl
I když  obrovský tržní podíl Microsoftu činí jeho platformu preferovanou stezkou k získání hackerské slávy, a zákaznická báze Apple není doposud příliš atraktivním cílem pro profesionály, kteří tvoří škodlivé programy pro peníze, McAfee varuje před tím, aby byli uživatelé Apple spokojení se svou bezpečností.  Poslední krok Apple směrem k používání mikroprocesorů Intel v nových počítačích Mac jen zvýší profil Apple a vystavení jeho zákazníků ohrožení. S tím jak počítače Apple Macintosh získají větší podíl na trhu PC (díky popularitě spotřebních produktů iPodu a iTunes), dojde podle názoru McAfee k tomu, že hackeři budou své digitální „nádobíčko“ zaměřovat na Mac OS X a další produkty.   

Problém dostupnosti programů zneužívajících zranitelnosti
Zdá se, že Apple je v prvních stádiích malwarové evoluce, kdy jsou nepřátelské kódy psány
a šířeny jako důkazy prokazující autorovo technické mistrovství, a aby mu zajistily pochybnou slávu. McAfee věří, že tento stimul, dohromady se snadnou dostupností programů zneužívajících zranitelnosti Mac na internetu, učiní z počítačů Mac dostupný cíl pro malware. Přestože počet virů pro OS X byl doposud relativně nízký – co do celkového objemu od ledna 2004, laboratoře McAfee Avert Labs předpovídají, že nárůst počtu zranitelností počítačů Macintosh přitáhne v příštích letech více a více talentovaných hackerů.


O laboratořích McAfee Avert Labs
Laboratoře McAfee AVERT jsou jednou z nejlépe hodnocených organizací zaměřených na výzkum virů a zranitelnosti na světě. Zaměstnávají odborníky v šestnácti zemích pěti kontinentů. Laboratoře spojují prvotřídní kvalitu výzkumu nepřátelských programů a antivirů s profesionalitou výzkumu prevence nežádoucího vniknutí a zranitelnosti systémů.


Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy