INTERNETOVÝ RATING NOVĚ DOKÁŽE SPOČÍTAT I PRAVDĚPODOBNOST BANKROTU

25.05.2006 | , CCB Finance
Tiskové zprávy


V České republice iRating využívá v současné době především bankovní sektor

Úspěšný projekt automatizovaného hodnocení ekonomiky malých a středních podniků, municipalit, bytových družstev a společenství vlastníků bytových jednotek poběží ode dneška na nové softwarové aplikaci pod značkou Internet rating CCB (iRating). Parametry iRatingu jsou nyní do značné míry v souladu s požadavky pravidel pro interní ratingové systémy bank formulované v dokumentu BASEL II. Výpočet  ratingu malých a středních podniků je navíc doplněn o kvantifikaci pravděpodobnosti bankrotu.

„Celý systém je postaven na českých datech a má pro české prostředí ověřenou vysokou vypovídací schopnost.“ řekl dnes Pavel Finger, člen představenstva firmy CCB – Czech Credit Bureau, a.s. odpovědný za projekt iRatingu Ojedinělé je i použití internetového rozhraní, které celý proces hodnocení ekonomického zdraví firem velmi zrychluje, zjednodušuje a také objektivizuje. Stačí přes webové rozhraní zadat základní parametry ekonomiky hodnoceného subjektu a zbytek proběhne automaticky. Ratingovou zprávu dostane uživatel obratem on-line. Do iRatingové aplikace má uživatel přístup na základě smlouvy s CCB (iRating pro finanční sektor, iRating využívaný SČMBD) nebo s Hospodářskou komorou Prahy (projekt RatingMSP). Poplatek za jednu iRatingovou zprávu se pohybuje od stovek do několika tisíc Kč. Výhodou také je, že vyžadovaná vstupní data lze snadno získat z  firemního účetnictví a v případě iRatingu municipalit jsou dokonce všechny informace v databázi CCB.
V České republice iRating využívá v současné době především bankovní sektor. Metodiku hodnocení od společnosti CCB ale také používá například CzechInvest  v souvislosti s žádostmi o podporu z fondů EU. Na iRatingu je postaven i projekt RatingMSP (rating malých a středních podniků) Hospodářské komory hl. m. Prahy a také hodnocení ekonomiky bytových družstev prováděné ve spolupráci se Svazem českých a moravských bytových družstev.
„Od roku 2004 prošly iRatingovým hodnocením tisíce ekonomických subjektů,“ uvedl Pavel Finger. Další velký nárůst počtu hodnocených ekonomických subjektů podle něj nastane poté, kdy se podaří úspěšně dokončit právě probíhající jednání s dalšími finančními institucemi, které chtějí iRating využívat pro podporu řízení úvěrového rizika.
Velký potenciál pro rozvoj iRatingu se skrývá v projektu s Hospodářskou komorou Prahy. Podle Petra Kužela, předsedy HK hl. m. P. oceňují podnikatelé na Ratingu MSP rychlost, cenovou dostupnost a snadnou srozumitelnost. Cena za vypracování Ratingu MSP v tisících Kč se podnikateli mnohonásobně vrátí při čerpání výhod, které nabízejí partnerské organizace. „Pro podnikatele je Rating MSP významným argumentem při jednání s obchodními partnery nebo bankami,“ říká Petr Kužel. Projekt Rating MSP převzala také Slovenská obchodní a průmyslová komora a v současnosti probíhají jednání i s dalšími organizacemi ze zemí střední a východní Evropy. Zájem o projekt projevili i experti EU, kteří se s ním chtějí blíže seznámit na „5. kulatém stolu mezi bankami a MSP“ na podzim tohoto roku v Helsinkách.
„Kromě podkladu pro jednání s bankami využívají některá bytová družstva iRating jako důkaz dobrého hospodaření pro svou členskou základnu,“ uzavřel Jiří Vácha, vedoucí ekonomického oddělení SČMBD, který přímo zprostředkovává iRating pro bytová družstva.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy