Pojišťovny jsou na rekordní turistickou sezonu připraveny

30.05.2006 | , ČAP
Tiskové zprávy


Experti z oblasti cestovního ruchu předpokládají, že v letní turistické sezóně letos vycestuje do zahraničí rekordní počet českých občanů.

Pojišťovny České asociace pojišťoven (ČAP) jsou na tento nápor připraveny.
Pojišťovny asociace mají dostatečnou kapacitu plně pokrýt zvýšenou poptávku po cestovním pojištění jak z hlediska objemu, tak i rozmanitosti potřeb jejich klientů. Členství ČR v Evropské unii sice přineslo změnu v zajištění nároků na zdravotní péči poskytovanou českým občanům při pobytu v členských státech EU, avšak veřejné zdravotní pojištění zdaleka nekryje veškerá rizika a výdaje, které jsou s poskytnutím zdravotní péče spojené. V případech cest do oblastí mimo EU je pak cestovní pojištění naprostou nezbytností.
 V zahraničí je  pro případ, že se klient při zranění, onemocnění, odcizení či poruchy vozidla apod. dostane do obtížně řešitelné situace, připravena „prodloužená ruka“ pojišťoven - asistenční služba. Pojišťovny ČAP spolupracují s renomovanými asistenčními společnostmi s celosvětovou působností, s dlouholetou tradicí a silným finančním zázemím.
Kapacitní parametry asistenčních společností jsou obrovské. Lze se na ni obrátit z kteréhokoli místa na světě, 24 hodin denně. Tisíce jejich specialistů řízených z mnoha desítek operačních center jsou schopny okamžitě zasáhnout kdekoliv na světě a komunikují celkem ve více než 40 jazycích. Asistenční společnosti spolupracují s několika sty tisíci poskytovatelů specializovaných služeb (kliniky, nemocnice, ambulantní lékaři,  pozemní a letecké přepravní kapacity apod.).
Rozsah asistenčních služeb je široký. Může zahrnovat:
- převoz nemocného nebo zraněného do zdravotnického zařízení,
- úhrada nákladů nezbytné hospitalizace pojištěného,
- úhrada hotovostní platby v lékařském zařízení (nemá-li pojištěný dostatek hotovosti),
- převoz pojištěného do ČR i s lékařským doprovodem (je-li nutný),
- přeprava tělesných ostatků v případě úmrtí pojištěného,
- právní pomoc a složení kauce za pojištěného,
- zajištění a úhrada nákladů nepředvídaného návratu pojištěného v případě náhlé smrti blízkého příbuzného (zajištění a úhrada jízdenky nebo letenky),
- návštěva příbuzného u hospitalizovaného v zahraničí a úhrada nákladů jeho pobytu,
- při ztrátě nebo zničení cestovních dokladů úhrada cestovních nákladů do místa zastupitelského úřadu ČR,
- poskytnutí finanční hotovosti v naléhavých situacích atd.
V zájmu zlepšení péče o občana ČR v zahraničí se rozvinula spolupráce mezi pojišťovnami sdruženými v ČAP a asistenčními společnostmi na straně jedné a Ministerstvem zahraničních věcí na straně druhé s cílem dosáhnout optimální koordinace činností asistenčních služeb a zastupitelských úřadů ČR. Tato koordinace a spolupráce je nutná zejména v závažnějších případech ( např. repatriace při úmrtí, hromadné události) a dalších situacích, kam pravomoci asistenčních služeb již nedosahují, tzn. zejména při potřebě komunikace s úředními místy, policií apod.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy