ČAP nesouhlasí s postupem při obsazování Výboru pro finanční trh ČNB

07.06.2006 | , ČAP
Tiskové zprávy


Stanovisko České asociace pojišťoven (ČAP) k překvapivému rozhodnutí rozpočtového výboru sněmovny parlamentu ČR

Česká asociace pojišťoven s překvapením přijala zprávu o rozhodnutí rozpočtového výboru sněmovny o obsazení míst ve Výboru pro finanční trh České národní banky ze dne 6.6.2006, kde chybí reprezentant tak silného sektoru finančního trhu, jakým je pojišťovnictví. Asociací navrhovaný zástupce nebyl ze strany ČNB ani ministerstva financí až do konce minulého týdne nijak zpochybňován.

Zákon č. 57/2006 o sjednocení dohledu nad finančním trhem přitom stanoví, že ve Výboru budou takové osobnosti, které vzejdou z návrhů profesních a zájmových organizací, sdružujících účastníky finančního trhu, a kteří budou uznávanými odborníky pro příslušnou oblast finančního trhu.

ČAP je přesvědčena, že je-li posláním Výboru skutečně sloužit jako poradní orgán bankovní rady pro oblast dohledu nad finančním trhem, měli by do něj volení zástupci adekvátně reprezentovat finanční trh z hlediska proporcí a významu jeho jednotlivých sektorů tak, jak bylo zamýšleno při tvorbě zákona. Návrhy ČNB a posléze i rozhodnutí rozpočtového výboru toto hledisko neberou v úvahu a ani neuvádějí důvody, které vedly k jejich překvapivé volbě. „Věříme, že ČNB ještě jednou důkladně zváží obsazení Výboru pro finanční trh a že jeho složení bude respektovat význam sektoru pojišťovnictví v rámci českého a potažmo i evropského finančního trhu,“ uvedl generální tajemník ČAP Tomáš Síkora.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy