Americké akcie rostly díky příznivým údajům o ekonomice

20.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. června (ČTK) - Americké akcie dnes posilovaly díky překvapivě příznivým údajům o trhu s bydlením ve Spojených státech. Ty zmírnily obavy ze zpomalení růstu americké ekonomiky. Náladu na trhu podpořily rovněž dobré výsledky maloobchodní firmy Grocer. Některé energetické tituly navíc těžily z nárůstu ceny ropy.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času, tedy v 18 hodin SELČ, zvýšil o 0,7 procenta na 11.019 bodů. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 0,5 procenta na 2121 bodů.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že počet nově zahájených staveb obytných domů v USA vzrostl proti předešlému měsíci o pět procent na ročně přepočtených 1,957 milionu. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali se stagnací.

Největší americký řetězec supermarketů Grocer výrazně posiloval poté, co oznámil, že zvýšil v prvním finančním čtvrtletí čistý zisk na 306,4 milionu dolarů z 294,3 milionu před rokem. Zisk na akcii dosáhl bez zahrnutí mimořádných nákladů 45 centů, takže překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 42 centů. Vzhůru zamířil rovněž druhý největší americký řetězec diskontních prodejen Target. Ten dnes uvedl, že jeho červnové tržby budou na horní hranici firemní prognózy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK