Controllingový přístup je stále více populární

27.06.2006 | , Point Consulting
Tiskové zprávy


15. -16. 6. 2006 se uskutečnilo jubilejní prestižní setkání manažerů, finančních a controllingových ředitelů předních podniků z ČR a SR - 10. Controllingové fórum s ústředním tématem „Příběhy firem na cestě ke zvyšování výkonnosti“.

V úvodních vystoupeních se generální ředitelé spol. GiTy, Air Products a Atlas CZ soustředili na motivaci lidí a komunikaci podnikatelského myšlení dovnitř firmy. Zajímavý byl příspěvek Olgy Girstlové, generální ředitelky GiTy, která se na podnik dívá jako na živý organismus, jenž má svůj životním cyklus postavený na 4 pilířích: Zákazník – Inovace (znalosti) – Procesy – Finance (finanční výsledky).

Také vyhlášení výsledků prvního ročníku soutěže o nejlepší Controllingový projekt roku vzbudilo velký zájem. Prvním oceněným se stala spol. TRW Autoelektronika za projekt netradičního uplatnění ABM při řízení společnosti. Cenu převzala finanční ředitelka TRW Markéta Slavíková.

Mezi nejvýznamnější hosty fóra patřil Prof. Péter Horváth – tzv. guru controllingu v německy mluvících zemích, který společně s vedoucím controllingu Škoda Auto vyzdvihl aktuální trendy controllingu. Rostoucí význam strategického řízení: metod Balanced Scorecard či Value Based Management, neustálé procesní zlepšování a přínosy Activity Based Costing potvrdily inovativnost Controllingového projektu roku.

Návazné sekce pak byly zaměřené na konkrétní projekty řízení hodnoty, komunikace strategie, vyladění procesů plánování a reportingu, integrační controlling, procesní optimalizaci či zlepšování controllingu jako takového. Účastníci měli jedinečnou příležitost vyslechnout si zkušenosti finančních a controllingových ředitelů ze spol. Volkswagen, Hewlett Packard, Slovak Telecom, ČSA, E.ON, Eurotel, ABB, eBanka, Sony Slovakia aj.
 

10. Controllingové fórum

Při diskuzích se přednášející i účastníci shodovali, že controllingový přístup k řízení podniku si osvojuje stále více manažerů na všech úrovních, zdůraznili posun controllingu ke strategickému řízení a potřebu být součástí managementu podniku. Tyto názory potvrdil i prezident International Group of Controlling Dr. Wolfgang Berger-Vogel, který prezentoval výsledky mezinárodní benchmarkingové studie o controllingu v evropských společnostech.

V provedeném anketním průzkumu vyzdvihli účastníci fóra především roli controllera při analýzách ziskovosti a řízení podnikových změn. Za největší překážku naproti tomu téměř jednomyslně označili problémy s datovou základnou a získáváním dat. I přesto by více než dvě třetiny respondentů použili ve vlastní firmě stejný systém controlingu, jaký uplatňují ve svém mateřském podniku.

Účastníci fóra ocenili nejen příjemné prostředí hotelu Akademie v blízkosti Prahy, ale také bohatý doprovodný večerní program (bowling, degustace moravských vín), kde měli možnost v neformálním duchu navázat nové kontakty s kolegy z praxe.

Na závěr fóra předala společnost POINT Consulting spolu s přednášejícími a partnerem akce (spol. KPMG) charitativní dar dětskému domovu Nechanice, a to v celkové částce 65.000,- Kč.

Již nyní se můžeme těšit na 11. ročník Controllingového fóra v červnu 2007 a zájemce vyzvat k účasti v soutěži o nejlepší Controllingový projekt roku 2006.

 
Více informací naleznete na této stránce nebo zde.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy