Poplatky za roaming: Komise navrhuje snížit vysoké náklady spojené s používáním mobilních telefonů na cestách po EU

13.07.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Komise dnes předložila návrh nařízení EU, které by mohlo snížit náklady spojené s používáním mobilních telefonů v zahraničí až o 70 %. Komise chce zajistit, aby ceny roamingových služeb v rámci EU nebyly neodůvodněně vyšší než ceny, které pro zákazníky platí v jejich zemích (koncept evropského domácího trhu).

Velmi vysoké poplatky za mezinárodní roamingové služby mobilních telefonů se v současnosti týkají přinejmenším 147 milionů občanů EU (37 milionů turistů a 110 milionů zákazníků z podnikatelské sféry. Pokud Evropský parlament a Rada ministrů EU schválí návrh Komise, nové nařízení EU – jež je právním nástrojem přímo použitelným ve všech členských státech EU ihned po zveřejnění v Úředním věstníku EU – by mohlo vstoupit v platnost do léta roku 2007.

Z jednotného trhu musejí mít prospěch především spotřebitelé,“ uvedl předseda Komise José Manuel Barroso. „Právě tak se do praxe promítá naše iniciativa „Evropa přinášející výsledky“. Uživatelům mobilních telefonů v rámci jednotného trhu náš dnešní návrh přinese poctivější obchodní podmínky.

Máme zde co do činění s jednou z posledních hranic v rámci evropského vnitřního trhu,“ dodala Viviane Redingová, členka Komise EU, která odpovídá za oblast informační společnosti a médií. „Celá léta zůstávaly poplatky za roamingové služby mobilních telefonů neodůvodněně vysoké, třebaže na to bylo dané odvětví opakované upozorňováno. Evropa proto musí bezodkladně zasáhnout. Jsem přesvědčena, že snížení poplatků za roaming bude přínosem nejen pro občany na cestách po EU, ale že také zvýší konkurenceschopnost evropského průmyslu. 80 % uživatelů roamingu tvoří podniky, a především malé a střední podniky při jejich činnosti na vnitřním trhu tato významná položka nákladů zatěžuje. Nařízení EU, s jehož návrhem dnes přicházíme, promění mobilní roamingové služby ze záležitosti, která zákazníkům znepříjemňuje život, v atraktivní službu, díky níž jak občané, tak podnikatelská sféra ještě více využijí rostoucí mobilitu v rámci Evropské unie.


Koncept evropského domácího trhu

Dnešní návrh nařízení EU počítá především se snížením velkoobchodních poplatků, které si navzájem mobilní operátoři účtují za směrování hovorů příchozích ze zahraničních sítí. Metoda, kterou k takovému snížení Komise použila – a která vychází z tarifů za spojení hovorů na mobilní telefon z jiných vnitrostátních sítí – zaručuje, že provozovatelům mohou být v každém případě vráceny náklady na poskytování roamingových služeb.

Jelikož je pro Komisi klíčové, aby se prospěch plynoucí z nového nařízení EU dostal až ke spotřebitelům, navrhuje rovněž snížení cen na maloobchodní úrovni. Provozovatelé budou smět navýšit velkoobchodní náklady o maloobchodní přirážku, která může činit až 30 %, což je marže, kterou provozovatelé obvykle uplatňují v případě vnitrostátní hovorů. Tato maloobchodní přirážka by se vztahovala na hovory uskutečňované i přijímané při roamingu. V případě přijímaných hovorů by toto maloobchodní snížení nabylo účinku dnem vstupu nového nařízení EU v platnost. V případě uskutečňovaných hovorů by maloobchodní snížení nabylo účinku automaticky po konečném šestiměsíčním přechodném období.

Pod hranicí velkoobchodního a maloobchodního limitu pro poplatky za roaming navrhovaného v novém nařízení EU by provozovatelé nadále mohly konkurovat nabídkou levnějších roamingových služeb či nabídkou levnějších balíčků služeb lišících se podle potřeb zákazníka.

A konečně, Komise navrhuje posílit transparentnost poplatků za roaming pro zákazníky. Mobilní operátoři budou povinni zákazníky plně informovat o použitelných poplatcích za roaming při uzavírání smluv a pravidelně tyto informace zákazníkům aktualizovat. Vnitrostátní regulační orgány budou mít také za úkol bedlivě sledovat vývoj poplatků za roaming v případě krátkých textových (SMS) a multimediálních zpráv (MMS).


Souvislosti

Komise pracuje na snížení poplatků za roaming mobilních telefonů již několik let, přičemž uskutečnila varování spotřebitelů a výzvy k samoregulaci (IP/04/1458, IP/05/901, MEMO/05/247, SPEECH/01/375), šetření v rámci právních předpisů o hospodářské soutěži (IP/04/994, IP/05/161) a zmocnění vnitrostátních regulátorů k přijetí opatření na úrovni členských států. V důsledku přeshraniční povahy roamingu byly výsledky těchto iniciativ doposud omezené. Přestože v nedávné době někteří mobilní operátoři oznámili, že začnou snižovat poplatky za roaming a předejmou tak účinky možného legislativního zásahu EU, činí dnes průměrná maloobchodní výše poplatku za roamingový hovor 1,15 EUR za minutu, což je pořád více než pětkrát výše, než kolik dosahují vlastní náklady na poskytnutí služby na velkoobchodní úrovni.

Maloobchodní roamingové poplatky jsou stále zhruba čtyřikrát vyšší než vnitrostátní sazby. Například obvyklá cena za místní hovor v Polsku činí okolo 0,19 EUR. Německý zákazník, který překročí polské hranice bude nucen zaplatit od 0,34 EUR do 2,56 EUR za minutu za uskutečnění téhož hovoru, tj. od více než třikrát až devětkrát více než polský zákazník. Francouzský zákazník na tom bude při roamingu v Itálii podobně. Cena obvyklého místního hovoru může v případě italského zákazníka dosáhnout okolo 0,10 EUR. Nicméně pokud italskou hranici překročí francouzský zákazník, zaplatí za uskutečnění téhož místního hovoru od 0,50 EUR do 1,18 EUR za minutu. Takové rozdíly nelze odůvodnit rozdílnými náklady.

Zákazníci by si měli být vědomi, že letošní léto bude roaming na dovolené nadále drahou záležitostí,” varovala komisařka Redingová. „Pevně doufám, že s podporou Evropského parlamentu a Rady se díky konceptu evropského domácího trhu, s jehož návrhem dnes Komise přichází, ceny do léta 2007 podstatně sníží.

Z veřejných konzultací, které Komise uskutečnila od 20. února do 12. května 2006 vyplynulo, že pokroku lze dosáhnout pouze prostřednictvím regulace poplatků za roaming mobilních telefonů na úrovni EU. Evropská rada vyzdvihla dne 24. března „význam konkurenceschopnosti pro snížení poplatků za roaming.“

Podle posouzení dopadu, které je k dnešnímu návrhu nařízení EU přiloženo, se trh EU pro mezinárodní roaming odhaduje na zhruba 8,5 miliard EUR, což je 5,7 % celkových příjmů odvětví mobilních telefonů. Díky novému nařízení EU by zákazníci platili o přibližně 5 miliard EUR méně.

Další informace naleznete na internetové stránce Komise, věnované roamingu:
http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/index_en.htm

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy