Pojištění pomůže obhájit vaše práva

20.07.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Pracujete v oboru, kde je vyšší riziko situace vyžadující právní pomoc? Nebo chcete mít jistotu, že se v jisté situaci se za vás postaví kvalitní právnický tým? Pak se nezapomeňte pojistit.

Téma týdne: Kolik stojí pojištění

Na českém finančním trhu existuje spousta pojišťovacích produktů. Můžeme je rozlišovat podle více hledisek, nejčastěji však dle pojišťovaného objektu. Pojišťujeme auto (povinné ručení, havarijní pojištění), majetek (pojištění nemovitosti, domácnosti) nebo například osoby (životní pojištění, cestovní pojištění). Dneska se však budeme zabývat specializovaným pojištěním, které se prolíná všemi těmito skupinami a přitom také žádnou – pojištěním právní ochrany.

Událostí při kterých potřebujeme právníka je celá řada. Bohužel často je spravedlnost slepá a ve sporech vyhrává ta strana, která má lepšího právního zástupce. A právě pojištění právní ochrany podporuje pojištěného při prosazování jeho právních zájmů a nese nebo zmírňuje riziko vzniklých nákladů.

Pojistnou událostí je situace při které pojištěný potřebuje právní pomoc. Především se jedná o případy, kdy mu byla způsobená nějaká škoda, byl nařčen z nějakého nedbalostního trestního činu či přestupku, došlo ke sporu v závazkověprávním vztahu apod.

Pojišťovna v rámci pojištěného plnění hradí především náklady za poradenství, za mimosoudní jednání i za soudní řízení, a to v tomto rozsahu:

  • náklady vlastních specialistů,
  • přiměřené náklady právních zástupců,
  • poplatky a náklady na soudní řízení,
  • výdaje za soudně nařízené znalecké posudky,
  • náklady na provedení výkonu rozhodnutí,
  • výdaje a náklady protistrany a státu, které je pojištěný povinen uhradit na základě rozhodnutí soudu,
  • náklady pojištěného na cesty k soudu,
  • kauci za účelem vyloučení vyšetřovací vazby, a to formou bezúročné půjčky

Kdo by se měl rozhodnout pro tento druh pojištění? Klientem by měl být každý u kterého je vyšší riziko vzniku pojistné události. Pojištění bude efektivní pokud si  správně zvolíte ty oblasti života, v nichž cítíte sami pro sebe nejvíce rizika, tedy oblasti života, pro které byste chtěli mít právní ochranu zajištěnou.

Nejčastěji je to:

  • pro motorová vozidla včetně řidiče a cestujících,
  • pro řidiče motorových vozidel (určeno především pro zaměstnance),
  • pro případ úrazu i při výdělečné činnosti,
  • pro zaměstnance v pracovněprávních sporech,
  • pro fyzické osoby výhradně při jejich nevýdělečných činnostech (rekreant, sportovec, chovatel domácích zvířat, zákazník, spotřebitel apod.), jejich movitý majetek (zařízení domácnosti, sportovní potřeby, vybavení garáže apod.) a jimi užívané nemovitosti nebo byty (byt, rodinný dům, chata, garáž apod.)

Pokud se rozhodnete pro sjednání tohoto druhu pojištění, počítejte s tím, že to není běžně se vyskytující produkt v nabídce pojišťoven. Na českém trhu existují specializované pojišťovny právní ochrany jako jsou D.A.S. nebo ARAG. Z univerzálních pojišťoven tento produkt nabízí například pojišťovna Kooperativa nebo Uniqua.

Tabulka: Výše pojistného

D.A.S. Kooperativa
Pojištění pro řidiče vozidla 1.100 Kč/ osoba 1.000 Kč/osoba
Pojištění ochrany rodiny 1.300.Kč/rodina 1.700 Kč/adresa
Pojištění vozidla 3.300 Kč/auto do 1350 ccm 1.700 Kč/auto
Pojištění úrazu 500 Kč/rodina
Pojištění pracovněprávních sporů 1.100 Kč/osoba

Zdroj: Internetové stránky finančních institucí

Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky