Bude dražší pojištění? Záleží i na počasí

21.07.2006 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Dlouhá a tuhá zima, prudké tání sněhu, záplavy, vydatné přívalové deště, vichřice a krupobití. Důsledkem těchto přírodních živlů se první pololetí letošního roku stalo rekordním, alespoň co do počtu škod. Bude díky počasí dražší pojistné?

Rekordní počet kalamitních škod způsobených přírodními živly musí řešit tuzemské pojišťovny, členové České asociace pojišťoven. Počet škodních událostí v prvním pololetí letošního roku se přesáhl pětadevadesátitisícovou hranici a v tomto směru byl překonán o 13.000 škod i rok 2002, který byl rokem katastrofických povodní.

Příroda útočí ...
Nebývalé množství škod způsobených živelními kalamitami má na svědomí především dlouhá a tuhá zima, která přinesla téměř 60.000 škodních událostí způsobených tíhou sněhu. Zimní období vystřídalo prudké tání sněhu a přívalové deště, další škody si vyžádaly četné vichřice a krupobití. Celková hodnota škod způsobená živelními kalamitami dosáhla za první pololetí letošního roku hranice 3,3 mld. Kč. Takový je alespoň odhad samotných pojišťoven. Drtivá většina nahlášených škod je již zlikvidována a postiženým osobám již byla vyplacena náhrada.

Zvýší se sazby pojistného?
„Vzhledem k charakteru škod, které byly rozloženy do delšího období, byla pouze malá část z nich uhrazena ze strany zajistitelů. Většinu nákladů tak na rozdíl od povodní v roce 2002 nyní nesou samotné pojišťovny,“ uvedl Michael Neuwirth, předseda sekce pojištění majetku ČAP. A právě toto může být důvodem pro úpravu pojistných sazeb. Budou-li se letošní extrémní hydrometeorologické jevy dlouhodobě opakovat, sazby v majetkovém pojištění zřejmě nezůstanou ze strany pojistitelů bez povšimnutí.

Zdroj informací: Česká asociace pojišťoven

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ