Živly v prvním pololetí způsobily nevídaný počet škod

25.07.2006 | , ČSOB
Tiskové zprávy


První pololetí letošního roku bylo zcela mimořádné, pokud jde o počet a rozsah škod ze živelních kalamit, jako jsou například povodně, vichřice či škody způsobené tíhou sněhu.

Od ledna do června letos klienti nahlásili ČSOB Pojišťovně bezmála devětkrát více kalamitních škod než ve stejném období loni a jejich odhadovaná hodnota stoupla meziročně dokonce více než dvaadvacetkrát.

ČSOB Pojišťovna odhaduje, že za škody, které během prvního letošního pololetí napáchaly živly, zaplatí klientům přes 91 milionů korun (viz tab.). Největší část z této sumy – téměř 44 milionů korun – přitom připadá na škody z povodní, které postihly republiku především v březnu. Celkem ČSOB Pojišťovna registruje 285 povodňových škod.

Jen o málo nižší částku, 39 milionů korun, však ČSOB Pojišťovna uhradí klientům také za 330 škod způsobených zkraje roku tíhou sněhu. „Takový rozsah škod způsobených sněhem ČSOB Pojišťovna nepamatuje za celou svou čtrnáctiletou historii,“ řekl Michal Kaněra, člen představenstva a ředitel divize neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny. Kaněra však současně podotkl, že ani tento enormní nárůst nebude mít negativní vliv na hospodaření ČSOB Pojišťovny, protože pro tyto případy má z větší části sjednané odpovídající zajištění.

Třetí příčku z pohledu četnosti a rozsahu zaujímaly v prvním pololetí živelní škody, které způsobily vichřice a krupobití. Těchto škod ČSOB Pojišťovna eviduje 144 a jejich objem přesahuje 8 milionů korun.

V porovnání s loňským rokem se také výrazně zvýšila průměrná částka, již ČSOB Pojišťovna klientům za kalamitní škody vyplatí. Zatímco v prvním pololetí loni to bylo 45 550 korun na jednu škodu, letos se „průměrná škoda“ vyhoupla na 120 268 korun.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy