INZERÁTY NABÍZEJÍCÍ „ODDLUŽENÍ“ V ÚVĚROVÝCH REGISTRECH JSOU PODVOD

26.07.2006 | , CCB - Czech Credit Bureau, a.s.
Tiskové zprávy


V českých sdělovacích prostředcích se v poslední době objevily inzeráty, které za poplatek 3 000 až 25 000 Kč nabízejí fiktivní oddlužení problémovým zájemcům o úvěry.

CCB - Czech Credit Bureau, a.s., organizátor bankovního a nebankovního registru klientských informací upozorňuje, že tento způsob vymazání nesplácených úvěrů je fakticky i technicky neproveditelný a v každém případě by představoval pokus o podvod. Společnost v této souvislosti zvažuje podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

Zpracování dat v obou registrech probíhá automaticky bez možnosti lidského zásahu. Oba registry jsou navíc velmi dobře zabezpečeny a průnik do nich není v současnosti známými technologiemi možný,“ řekl dnes Petr Kučera, výkonný ředitel společnosti CCB - Czech Credit Bureau, a.s., která je organizátorem Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. „Jediným způsobem, jakým může klient členského finančního ústavu napravit svou úvěrovou historii, je řádné splacení svých závazků, či dohoda s finanční institucí o odložení či rozložení splátek,“ pokračoval Kučera.

Data z obou databází jsou maximálně zabezpečena technickými i fyzickými prostředky a přístup do nich je možný pouze pověřeným pracovníkům na základě ověření biometrických údajů. Data do centrálních serverů jsou předávána po privátních zabezpečených linkách v šifrované podobě. Vedle technického zabezpečení dat je zde množství organizačních pravidel a kontrol zajišťujících nemožnost zneužití systému. Za více než čtyři roky provozu bankovního úvěrového registru nedošlo ani k jedinému pokusu o prolomení databáze.

Inzeráty, které takovouto službu nabízejí, jsou zřejmě pokusem o podvodné vylákání finančních prostředků. Podvodník tak asi vyinkasuje peníze předem a službu poté neposkytne. „Jedná se pravděpodobně o naprosto nestoudný způsob, jak z lidí, kteří mají problém splácet své závazky, podvodně vylákat v těžké situaci ještě další finanční prostředky,“ dodal Petr Kučera.

CCB - Czech Credit Bureau, a.s. upozorňuje, že pokus o takovéto podvodné oddlužení v sobě nese nebezpečí naplnění skutkové podstaty trestného činu i pro „zákazníky“ inzerujících podvodníků.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy