Komentář k bilanci zahraničního obchodu za první pololetí 2006

08.08.2006 | , CzechTrade
Tiskové zprávy


Českým exportérům se v prvním pololetí letošního roku opět dařilo. Jak dokazují dnes zveřejněné údaje Českého statistického úřadu (www.czso.cz), ve srovnání s pololetím roku 2005 vzrostl export o 117 miliard Kč, což znamená meziroční nárůst o 13 %.

Tyto výsledky nejsou nijak překvapivé. Rostoucí tempo objemu zahraničního obchodu je potvrzením značného potenciálu dobře fungující české ekonomiky. Obchodní bilance i nyní skončila s přebytkem, a to i přes zdražující se dovoz minerálních paliv a sílící korunu,“ říká generální ředitel proexportní agentury CzechTrade Ivan Jukl.

Červnový přebytek bilance zahraničního obchodu překonal očekávání trhu. Hlavní zásluhu na dobrých výsledcích má automobilový průmysl, kterému se stále více daří vyvážet s podporou přetrvávajícího růstu poptávky na světových trzích.

Vliv silné koruny na export zatím zůstává relativně málo významný, navíc v červnu koruna vůči hlavním světovým měnám oslabovala. Největší zátěž pro obchodní bilanci představuje dovoz minerálních paliv (především ropy), což zřejmě bude přetrvávat i v následujících měsících. Významnější je ovšem zhoršování bilance v segmentu spotřebního zboží, kde se projevuje růst spotřeby českých domácností,“ říká Marek Hatlapatka, analytik CYRRUS, a.s. To se odráží také ve zhoršování bilance se státy mimo EU (např. Čína), z nichž roste dovoz textilu, obuvi či hraček.

Naopak export těží z oživení spotřeby západoevropských domácností, což se příznivě projevuje na bilanci např. s Německem či Francií. Rostoucí domácí poptávka představuje určitou hrozbu zahraničnímu obchodu, když inflační tlaky s ní související mohou vést k dalšímu zvyšování úrokových sazeb a následně posilování koruny," dodává Hatlapatka.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy