Českým exportérům se vede dobře

09.08.2006 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dva roky po vstupu České republiky do EU je zřejmé, že odstranění překážek dovozu a vývozu přispělo k zlepšení obchodní bilance. Daří se i našim přistupujícím kolegům, přesto nedosahuji úrovně ČR.

Vstup České republiky do Evropské unie v mnohém ovlivnil ekonomiku státu a tím i naše životy. Před květnem roku 2004 existovaly dva názory na budoucí zahraniční obchod. Optimisté tvrdili, že se nám otevřou brány Evropy a export vzroste. Europesimisté varovali před zvýšením konkurence na domácím trhu a zvýšením dovozu. Oba pohledy jsou správné. Nikdo nemohl zaručit dobré uplatnění domácích výrobků na pultech v zahraničí. Proto jsme všichni netrpělivě čekali na výsledky obchodní bilance. Jak se nám dařilo v prvních letech v unii? Dokázali jsme využít příležitosti? A jak jsou na tom naši sousedé? Zkusme si zodpovědět n tyto otázky.

Dle očekávání došlo k zintenzivnění výměny zboží se zahraničím u všech nových států v regionu střední Evropy. Nejen zrušení obchodních bariér však příznivě ovlivnilo tento fakt. Intenzitu výměny ovlivnil i hospodářský růst v jednotlivých státech zkoumaného regionu. V roce 2005 byl výsledek ve všech středoevropských zemích s výjimkou Slovenska příznivější než v roce 2004. České republice se loni dokonce podařilo dosáhnout kladné bilance, zatímco Maďarsko, Polsko ani Slovensko tohoto cíle ještě nedosáhly. 

K měření otevřenosti ekonomiky se používá ukazatel, který vyjadřuje poměr dovozu a vývozu na velikosti HDP. Tím se eliminuje vliv velikosti ekonomiky. Dle výsledků Eurostatu, které v analýze zveřejnil Český statistický úřad, Maďarsko, ČR i Slovensko dosahují podstatně vyšší míru otevřenosti ekonomik než EU 25. Český export dosahoval loni 64 % HDP (růst o 1,8 procentních bodů), naopak dovoz poklesl na 62,6 %. Nejvyšší míru otevřenosti vykazuje Slovensko s hodnotou exportu 68,1 % a vývozu 73,4 % HDP. Všechny tyto státy patří současně mezi tzv. malé otevřené ekonomiky, tj. státy, které jsou otevřené, ale zároveň nedokážou významně ovlivňovat mezinárodní dění.

U všech porovnávaných zemí je hlavním exportním partnerem Německo, přitom nejvýraznější je tento rys v případě ČR. Ta podle dat zveřejněných v období od 1999 – 2004 zvýšila export z 10,6 mld. eur na 20,3 mld. eur. Příznivý výsledek ovšem znehodnocuje fakt silné závislosti ČR na Německu. Všechny problémy německé ekonomiky se budou výrazně projevovat na budoucích výsledcích. Útěchou nám může být, že tento podíl má klesající trend  a že se v čase zvyšuje teritoriální diverzifikace.

Export s vysokým podílem zboží s vyšší přidanou hodnotou je jedním ze znaků vyspělosti ekonomiky. Podíl strojů na celkovém vývozu České republiky se v roce 2004 vyšplhal až na 52,6 %. Tento úspěch předčí ještě Maďarsko (62 % ve stejném roce). ČR zvýšila v roce vstupu do EU svůj export strojů v meziročním srovnání dokonce o více než čtvrtinu. Za tento výsledek vděčíme především vyspělém automobilovém průmyslu.

I v letošním roce se českým exportérům daří. Data k prvnímu čtvrtletí zveřejnil včera Český statistický úřad. Dynamika vývozu i dovozu byla vysoká a dosáhla dvouciferných hodnot – vývoz 12,9 % a dovoz 13,8 %. Přírůstky byly ovlivněny především vývojem v 1. čtvrtletí, kdy meziročně vzrostl vývoz o 17,5 % a dovoz o 18,2 %. Tyto výsledky znovu potvrzují dobrý vývoj české ekonomiky. I tentokrát jsou výsledky ze značné míry ovlivněny automobilovém průmyslu. Nepříznivě ovlivnil bilanci především dovoz ropy

CSU.gif

Zdroj: Tématická analýza ČSÚ, Český statistický úřad

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU