Obchodníci v ČR ve stále větší míře umožňují platby v eurech

10.08.2006 | , GE Money Multiservis
Tiskové zprávy


Na anketní otázky v rámci ocenění GE Money Multiservis Obchodník roku 2006 odpovídali zástupci obchodních řetězců. Z ankety uspořádané v rámci ocenění GE Money Multiservis Obchodník roku 2006 vyplynulo, že již téměř polovina zúčastněných obchodníků umožňuje svým zákazníkům platit v eurech.

Ti, kteří to doposud neumožňují, tak plánují v brzké době učinit. Podíl plateb v eurech na celkových tržbách však zatím jen zřídkakdy přesahuje 1 %.

V anketě, která proběhla v rámci čtvrtého ročníku ocenění GE Money Multiservis Obchodník roku 2006, a která oslovila několik desítek nejvýznamnějších obchodníků v ČR, se vyjadřovali zástupci obchodních řetězů k otázce akceptace společné evropské měny euro v jejich prodejnách. Bylo zjištěno, že téměř polovina ze zúčastněných obchodníků již umožňuje svým zákazníkům platit v eurech.

Zákazníci však doposud tuto možnost využívají pouze okrajově, společnosti uváděly průměrné hodnoty plateb v eurech v poměru k celkovým tržbám v rozmezí 1-2 %. „Celkové tržby v euro zatím nepřekročily 1 % celkových tržeb, i když meziroční nárůsty jsou patrné. Vyšší procenta vykazují příhraniční oblasti a Praha,“ uvedl Petr Uchytil, tiskový mluvčí společnosti Delvita. Postupný meziroční růst plateb v eurech a dosažená vyšší procenta tržeb v eurech v příhraničních oblastech potvrzují ve svých odpovědích i ostatní obchodníci.

Z odpovědí je dále patrné, že přestože se jedná z hlediska dosaženého podílu na tržbách o doposud okrajovou oblast, obchodníci ji považují za důležitou. Obchodníci, kteří doposud neumožňují svým zákazníkům platit v eurech, totiž uvedli, že hodlají tuto možnost v budoucnosti zavést, třetina z nich již v roce 2007.

V otázce akceptace společné evropské měny obchodníci pružně reagují na zvyšující se rozšířenost využití eura v platebním styku. Obchodníci, si navíc uvědomují, že vstup České republiky do Evropské měnové unie a přechod na společnou evropskou měnu jsou již jen otázkou času. Zavádí možnost platit v eurech již nyní, aby byli lépe připraveni, když k této změně dojde,“ uvedl Charlie Coode, předseda představenstva a generální ředitel GE Money Multiservis ČR/SR.

Letošní ročník ocenění GE Money Obchodník roku 2006 byl zahájen 1. června 2006 a výsledky budou oznámeny 10. října 2006 během slavnostního večera ve Slovanském domě. Kromě absolutního vítěze ocenění, držitele titulu „GE Money Multiservis Obchodník roku 2006“, budou letos vyhlášeni také vítězové v následujících kategoriích:

  1. Hypermarket roku 2006
  2. Supermarket roku 2006
  3. Prodejce nábytku roku 2006
  4. Hobbymarket roku 2006
  5. Prodejce drogistického zboží roku 2006
  6. Prodejce elektro roku 2006
  7. Prodejce textilu a obuvi roku 2006
  8. Velkoobchod a Cash & Carry roku 2006
  9. Internetový obchodní roku 2006
  10. Cena veřejnosti
  11. Professional

Absolutní vítěz letošního ročníku GE Money Multiservis Obchodník roku 2006 bude zvolen na základě třech samostatných forem hodnocení. Absolutní vítěz letos vzejde nejen z expertního výzkumu společnosti INCOMA Research, jak tomu bylo v předchozích ročnících, ale bude nově odrážet i výsledky hlasování veřejnosti a výsledky názorů odborníků na problematiku maloobchodu.

Vítězové devíti oborových kategorií budou zvoleni na základě expertního výzkumu realizovaného na reprezentativním vzorku populace nezávislou společností INCOMA Research. Výzkum v rámci letošního ročníku se uskuteční v průběhu srpna a září, osloví více než tisíc spotřebitelů z celé České republiky a bude odrážet skutečné názory českých spotřebitelů.

Na základě hlasování veřejnosti bude udělena „Cena veřejnosti“. Veřejnost může hlasovat prostřednictvím SMS zpráv zaslaných na číslo 736 323 323 nebo nových internetových stránek soutěže www.obchodnik-roku.cz. Hlasování veřejnosti na Internetu a SMS hlasování bylo spuštěno 1. června 2006 a bude pokračovat až do 30. září 2006.
 
K absolutnímu vítězi, devíti oborovým kategoriím z minulých ročníků a k Ceně veřejnosti letos přibyla ještě jedna nová kategorie „Professional“ – cena odborné veřejnosti udělovaná časopisem Regal.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy