Čínský náměstek ministra obchodu přivede do ČR podnikatelskou misi

18.08.2006 | , CzechTrade
Tiskové zprávy


České firmy mají možnost setkat se s nákupčími z osmi významných čínských obchodních korporací v rámci matchmakingu pořádaného agenturou CzechTrade.

V návaznosti na zasedání česko-čínského Ekonomického smíšeného výboru, které se konalo v Pekingu minulý měsíc za účasti české delegace vedené náměstkem ministra průmyslu a obchodu Martinem Tlapou, přijíždí ve dnech 22. 8. - 25. 8. 2006 do Prahy čínská delegace vedená náměstkem ministra obchodu Gao Huchengem. Zástupci některých firem z jeho doprovodu podepíší přímo během mise kontrakty s českými partnery v celkové hodnotě přesahující 400 milionů Kč.

Podnikatelské mise se účastní celkem osm významných čínských firem, které se v rámci kontaktních jednání pořádaného agenturou CzechTrade, ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a Svazem průmyslu a dopravy ČR, setkají se širokým spektrem  českých firem, které mají zájem obchodovat s Čínou.

České firmy se tak budou moci setkat se zástupci velkých čínských korporací China Minmetals Corporation, China National Township Enterprises Corporation, China National Light Industrial Products, China New Era Group Corporation, China MEHECO corporation, Sinochem Corporation, China Chem Co., Ltd a CITIC TIANJIN CO., LTD., které pokrývají obchod s celou škálou komodit, počínaje zemědělskými průmyslovými chemikáliemi a technikou, krmnými směsmi a semeny, hnojivy, dále obchodem kovy a minerálními produkty, textilem a spotřebním zbožím, ale i realitami a službami nebo medicínskou technikou a hi-tech výrobky a dalšími komoditami a službami.

Podle slov náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy, který jednání s čínskou stranou za Českou republiku vede, je cílem nalézt nové možnosti českého vývozu do ČLR a přispět tak k řešení stávajícího pasivního obchodního salda ČR vůči ČLR. Ve středu 23. 8. se paralelně s jednáními oficiálních delegací na úrovni náměstků ministrů uskuteční na MPO, Politických vězňů 20, Praha 1, i kontaktní jednání zástupců čínských firem s českými podnikatelskými subjekty, nad kterým převzala záštitu agentura CzechTrade. „Čínský trh v sobě pro české firmy skýtá velký potenciál a patří mezi prioritní destinace českého exportu. Z toho důvodu připravuje agentura CzechTrade v brzké době otevření druhé zahraniční kanceláře v této zemi. Zřizujeme nové zahraniční kanceláře tam, kde se otevírají pro české podnikatele perspektivní možnosti a reagujeme tak na jejich potřeby a požadavky", říká generální ředitel CzechTrade Ivan Jukl.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy