Čtěte všechny přílohy smlouvy

23.08.2006 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Penzijní plán a statut jsou nedílnou součástí každé smlouvy o penzijním připojištění. Upřesňují totiž podmínky každé smlouvy. Proto je velice důležité, abyste jim věnovali patřičnou pozornost.

Při sjednávání finančních produktů je velice důležité pečlivě si prostudovat přiložené dokumenty. U pojistek jsou to všeobecné pojistné podmínky, u stavebního spoření všeobecné obchodní podmínky a u penzijního připojištění penzijní plán a statut. Dneska se podrobněji podíváme na tyto dva posledně uvedené dokumenty.

Přikládané písemnosti přesně definují smluvní podmínky. V případech, kdy zákon dovoluje více možných variant, slouží právě tyto dokumenty k jejich upřesnění. I přesto, že se nejedná o příliš zajímavé čtivo, je dokonce nutné si texty podrobně přečíst. Přejdete tím nepříjemným situacím, kdy jedinou odpovědí na vaše zoufalé připomínky bude upozornění, že neznalost zákona neomlouvá.

Penzijní fond musí ze zákona mít statut a penzijní fond. Způsob přijímání statutu a penzijního plánu a jejích změny upravují stanovy penzijního fondu. Změny statutu a penzijního plánu musí být nově schváleny Českou národní bankou (ČNB). V souvislosti s integrací dohledů nad finančním trhem ukončil ke dni 31. 3. 2006 Úřad státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění Ministerstva financí svou činnost. To ale neplatí pro agendu kontroly státního příspěvku na penzijní připojištění, která i nadále zůstává v působnosti Ministerstva financí ČR. Pokud tedy ČNB do 30 dnů (v případě statutu) nebo 60 dnů (v případě penzijního plánu) ode dne doručení návrhu na změnu nesdělí, že se změnou nesouhlasí, platí, že změna je schválena. ČNB obvykle povolení neuděluje, jestliže návrhy nesplňují požadavky stanovené zákonem o penzijním připojištění nebo jestliže penzijní fond nesplňuje předpokladu pro výplatu navrhovaných dávek penzijního připojištění. Před vydáním rozhodnutí o návrhu na změnu penzijního plánu požádá Česká národní banka o stanovisko Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Rozdíl mezi penzijním plánem a statutem je patrný na první pohled. Zatímco penzijní plán upravuje především vztah fond účastník, statut se zaměřuje na fungování penzijního fondu samotného. Podrobnější popis zákonem upravených náležitostí je uvedený pod textem.

Statut penzijního fondu musí obsahovat:

  • rozsah činnosti penzijního fondu
  • zaměření a cíle investiční politiky penzijního fondu, zejména druhy majetkových hodnot, které budou pořizovaný z peněžních prostředků penzijního fondu
  • zásady hospodaření penzijního fondu
  • způsob použití zisku
  • obchodní firmu a sídlo depozitáře
  • způsob zveřejňovaní zpráv hospodaření s majetkem penzijního fondu a změnách statutu a informací o tom, kde lze tyto zprávy obdržet

Penzijní plán musí stanovit:

  • druhy penzí a ostatních dávek penzijního připojištění
  • podmínky nároku na dávky penzijního připojištění a jejich výplatu
  • způsob výpočtu dávek poskytovaných z penzijního připojištění
  • důvody vypovězení penzijního připojištění
  • výši příspěvků
  • podmínky odkladu nebo přerušení placení příspěvků a změny výše příspěvků
  • pravidla a způsob placení příspěvků a postup při neplacení a opožděném nebo nesprávném placení příspěvků
  • podmínky převzetí peněžních prostředků z penzijního připojištění u jiného penzijního fondu a úpravu nároků na základě tohoto převzetí
  • zásady, podle kterých se účastníci včetně příjemců penzí podílejí na výnosech hospodaření penzijního fondu

Penzijní plány jsou příspěvkově definované. Znamená to, že výše penze závisí na úhrnu prostředků zaplacených ve prospěch účastníka, podílu účastníka na výnosech hospodaření  penzijního fondu a věku, od kterého se poskytuje penze. Jedinou výjimku tvoří invalidní penze, kde výše může být určena i dávkově. V tom případě musí penzijní plán obsahovat kritéria rozdělení výnosů hospodaření penzijního fondu na část, k níž se přihlíží při stanovení výše penze podle příspěvkového penzijního plánu, a část, k níž se přihlíží při stanovení výše penze podle dávkového penzijního plánu.

Vzoreček na výpočet výše doživotní penze je uveden též v penzijním plánu. Nedoporučuji však se pouštět do výpočtu, pokud nejste pojistný matematik a pokud si nezjistíte upravené úmrtnostní tabulky, které používá daný penzijní fond.

Každý penzijní plán musí upravit podmínky nároku účastníků na starobní penzi a jednorázové vyrovnání. Přitom je možné stanovit podmínky pro vznik nároků výhodněji, než je stanovené v zákoně, a přitom to není zakázané.

V případě, že uvažujete o sjednání penzijního připojištění, aktuální penzijní plány a statuty najdete u jednotlivých penzijních fondů v sekci Penze.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY