Řidiči ČSAD Česká Lípa se bojí o práci, možná budou stávkovat

30.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 30. srpna (ČTK) - Na 600 zaměstnanců ČSAD Česká Lípa, které má od 9. září zajišťovat dopravu na většině dotovaných autobusových spojů v Ústeckém kraji, se obává, že koncem roku přijde o práci. Kraj s dopravcem uzavřel smlouvu jen do 31. prosince, řekl předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Odbory se proto obrátily na krajské radní, které v otevřeném dopisu upozorňují na svoji nejistou situaci. Pomajbík nevyloučil, že by odboráři mohli i stávkovat.

"Kraj nabízí ČSAD Česká Lípa perspektivu na tři měsíce. Podnik v takové situaci by měl koncem září dát svým zaměstnancům výpověď z důvodu nadbytečnosti," uvedl Pomajbík. Odboráři se podle něj obrátili na hejtmana, aby situaci napravil. Otevřený dopis je jen prvním krokem z řady možných, upozornil Pomajbík.

Alfons Kokoška z Odborového svazu dopravy dnes uvedl, že dopis doručil i odstupujícímu premiérovi Jiřímu Paroubkovi a že se situací v dopravě Ústeckého kraje bude na svém dnešním zasedání pravděpodobně zabývat vláda. Rada Ústeckého kraje dopis odborářů projedná dnes na svém zasedání.

Kraj má od začátku roku spory s největším dopravcem v regionu, Dopravním podnikem Ústeckého kraje (DPÚK). S firmou se nedohodl na ceně za provozování dotovaných spojů a vypověděl jí smlouvu. DPÚK od května provozoval spoje bez dotací, začátkem srpna však na čtyři dny zastavil dopravu na 2100 spojích. Kraj mu přikázal obnovit provoz autobusů takzvaným vrchnostenským nařízením až do 8. září. Od 9. září budou na linkách DPÚK jezdit autobusy jeho sesterské firmy ČSAD Česká Lípa. Ta od DPÚK převzala většinu jeho řidičů. Nový dopravce má smlouvu do 31. prosince s možností prodloužení do 1. června 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK