V Ústeckém kraji možná 9. září opět nevyjedou autobusy

01.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 1. září (ČTK) - Ředitel ČSAD Česká Lípa David Mahdal dnes pohrozil, že v Ústeckém kraji 9. září opět nevyjedou autobusy. Dopravce požaduje uzavření nové smlouvy s krajem. ČSAD Česká Lípa má od 9. září nahradit více než 2000 dotovaných spojů po Dopravním podniku Ústeckého kraje (DPÚK). S ním kraj od 1. května rozvázal smlouvu, DPÚK však spoje provozoval dál. V srpnu na čtyři dny dopravu přerušil, protože mu kraj za služby tři měsíce neplatil. Bez spojení tehdy zůstalo 40.000 lidí.

Mahdal dnes novinářům oznámil, že autobusy možná nevyjedou kvůli právním vadám ve smlouvách s Ústeckým krajem. "Ministerstvo vnitra nás upozornilo, že smlouvy nejsou veřejnoprávními smlouvami ani smlouvami o závazku veřejné služby, které pro provozování dotované dopravy nutně potřebujeme," řekl. Pokud bude platit současná smlouva, firma spoje nevypraví, upozornil.

Dopravce se obává, že za své služby nedostane od kraje zaplaceno, a požaduje podpis nové smlouvy. Podle Mahdala lze uzavření kontraktu stihnout do 9. září. Smlouva o závazku veřejné služby se uzavírá pro dotované spoje. Dopravce má na jejím základě právo na úhradu ztráty, která mu provozováním spojů vznikne. U současné smlouvy s krajem taková záruka podle Mahdala není.

Dopravu v Ústeckém kraji po 9. září také může zkomplikovat fakt, že ČSAD Česká Lípa dosud nemá 25 licencí, které jsou pro provozování autobusových linek nezbytné. "Zatím jich máme 171. Tři licence jsme vrátili, protože kraj si na nich na začátku srpna neobjednal žádné spoje. Včera nám ale objednávky na spoje náhle přišly," uvedl Mahdal.

Podobný problém je podle ředitele ČSAD s jízdními řády. Ústecký hejtman Jiří Šulc tvrdí, že je dopravce dosud nepředložil ke schválení. "Zatím jsme předložili jen návrhy jízdních řádů, aby si je kraj mohl prostudovat. Navíc až včera (ve čtvrtek) přišla objednávka na 592 školních spojů. Ty nyní musíme do jízdních řádů zařadit a předložit nový návrh," uvedl Mahdal.

Kraj má s DPÚK dlouhodobé spory. Dopravce na začátku srpna zastavil na čtyři dny provoz na 2100 spojích, protože mu kraj nezaplatil za ztrátu z osobní dopravy za poslední tři měsíce. Podnik žádá zhruba 70 milionů Kč. Kraj je ale vyplatit nehodlá, protože s DPÚK nemá od 1. května platnou smlouvu. Kontrakt vypověděl, protože podle kraje dopravce požadoval za provoz autobusů příliš mnoho peněz. Od 9. září budou na linkách DPÚK jezdit autobusy sesterské firmy ČSAD Česká Lípa. Ta od DPÚK převzala většinu jeho řidičů. Nový dopravce má smlouvu do 2. června 2007, ale objednávku na své služby do 31. prosince 2006.

Na 600 zaměstnanců ČSAD Česká Lípa se ale obává, že kontrakt je krátkodobý a že kvůli tomu mohou začít dostávat výpovědi pro nadbytečnost. Předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajlík nevyloučil, že zaměstnanci by kvůli tomu mohli stávkovat. Odboráři dnes odpoledne budou jednat o celé situaci s hejtmanem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK