Goldenfrazil žádá Unipetrol: Zastavte po dobu vyšetřování prodej Kaučuku a Spolany

14.09.2006 | , Goldenfrazil
Tiskové zprávy


Společnost Goldenfrazil vyzývá představenstvo společnosti Unipetrol, aby nečinilo žádné kroky, v jejichž důsledku může dojít ke zmenšení majetku Unipetrolu.

K zastavení prodeje majetku by mělo dojít po dobu celého šetření polských vyšetřovatelů, kteří by měli v současnosti v ČR zkoumat okolnosti privatizace Unipetrolu polským koncernem PKN Orlen.

Ačkoli společnost Goldenfrazil bere veškeré uvedené informace v médiích o privatizaci Unipetrolu s rezervou, nelze je úplně opominout. Pokud by totiž došlo v rámci privatizace ke spáchání trestného činu, byla by vážně zpochybněna platnost samotného převodu akcií společnosti Unipetrol na PKN Orlen a vlastnictví by se zřejmě vrátilo do rukou českého státu. Kdyby nové vedení Unipetrolu v současné době přikročilo k prodeji některých, jím vlastněných společností, mohlo by dojít k obtížně napravitelným škodám.

Společnosti Goldenfrazil, která do Unipetrolu dlouhodobě investuje, jde především o ohlášený plán prodeje společnosti Kaučuk, o němž Unipetrol za blíže neurčených podmínek exkluzivně vyjednává s polskou společností Dwory. Z veřejných zdrojů informací je přitom známo, že další subjekty nabízely výhodnější nabídky. Obdobné pochybnosti vyvstávají rovněž v souvislosti se zamýšleným prodejem společnosti Spolana. V obou případech existují nezodpovězené otázky, které se týkají podmínek obou prodejů a jejich dopadů na hospodaření firmy, a tím i na hodnotu investic jednotlivých akcionářů.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy