Reforma SZP: Komise navrhuje nový režim pro banány

20.09.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Evropská komise dnes navrhla zásadní reformu režimu podpor pro pěstitele banánů, která má za cíl uvést systém do souladu s reformami v jiných zemědělských odvětvích a současně zajistit pěstitelům banánů v EU přiměřenou životní úroveň a přitom brát do úvahy zvláštnosti regionů, kde se banány pěstují.

Návrhu předcházela rozsáhlá diskuze se všemi zúčastněnými stranami a důkladné posouzení dopadů reformy. Komise se jasně vyslovila pro zrušení stávajícího režimu vyrovnávací podpory pro pěstitele banánů a pro přijetí tzv. možnosti „POSEI“. Tím by se přidaly finanční prostředky používané na podporu pěstitelů banánů do tzv. programu POSEI, který podporuje zemědělskou produkci v nejvzdálenějších regionech EU. Pokud jde o banány vypěstované v jiných regionech než v těch nejvzdálenějších, převedly by se finanční prostředky do režimu jednotné platby, který se vztahuje na zemědělské produkty v rámci předchozích reforem. Komise chce nová pravidla po jejich přijetí Radou použít od hospodářského roku 2007.

Současný režim podpor pro pěstitele banánů v EU je pozůstatkem z minulosti a je třeba ho změnit,“ uvedla Mariann Fischerová Boelová, komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova. „Pěstitelé jsou platbami, které představují automatickou náhradu při změnách cen, uměle izolováni od trhu. To není v souladu s naší zmodernizovanou společnou zemědělskou politikou, jejímž cílem je přimět pěstitele, aby sledovali signály trhu. Tyto platby jsou rovněž obtížně obhajitelné z hlediska celosvětového obchodu. Musíme proto urychleně jednat, abychom tento režim uvedli do souladu s naší reformovanou SZP. Naším cílem je přispět k zajištění přiměřené životní úrovně pro pěstitele, ke stabilizaci veřejných výdajů a ke zvýšení tržní orientace a současně musíme brát do úvahy skutečnost, že banány jsou důležitou součástí hospodářství v regionech, které jsou znevýhodněny vzhledem ke své odlehlosti a obtížím vyplývajícím z malé velikosti hospodářství a kopcovitému terénu.

Banány vypěstované v rámci EU tvoří 16 % celkových dodávek EU. Pěstují se v nejvzdálenějších regionech (na Kanárských ostrovech, ve francouzských zámořských departamentech Guadeloupe a Martinique, na Azorech a Madeiře) ležících v tropické nebo subtropické oblasti a určité množství (celkově méně než 2 %) se rovněž pěstuje na Kypru, v Řecku a v kontinentálním Portugalsku.

Návrh reformy se předkládá v souvislosti s novým dovozním režimem EU pro banány, celosvětovými obchodními jednáními, partnerskými dohodami nové generace se zeměmi AKT, obnovenou politikou EU týkající se nejvzdálenějších regionů a s programy POSEI konkrétně věnovanými podpoře zemědělství v těchto regionech.
 
Komise navrhuje zrušit stávající režim podpor ve společné organizaci trhu, který pěstitele odškodňuje při poklesu cen. Byl by nahrazen převodem rozpočtu do režimu POSEI, který se stane hlavním regulačním nástrojem pro banány v nejvzdálenějších regionech. POSEI poskytne zemědělské produkci v nejvzdálenějších regionech určitou částku peněz a dotyčné členské státy budou moci rozhodnout o tom, jak finanční prostředky rozdělí. Pokud jde o oblasti mimo nejvzdálenější regiony, kde se pěstují banány (kontinentální Portugalsko, Řecko a Kypr), byla by podpora zařazena do režimu jednotné platby zavedeného pro jiná odvětví reformami z let 2003 až 2005.

Cílem plánu je: přispět k zajištění přiměřené životní úrovně pro zemědělské komunity v regionech, kde se pěstují banány, a současně stabilizovat veřejné výdaje; uvést režim do souladu s hlavními zásadmi reformy SZP – udržitelností, konkurenceschopností, tržní orientací – a zajistit dodržování mezinárodních závazků EU; přiměřeně brát do úvahy zvláštnosti pěstitelských regionů  a zjednodušit režim řízení. 

 
Podrobnosti navrhovaných opatření na reformu SZP v oblasti banánů

Podpora pěstitelů v nejvzdálenějších regionech
Nařízení Rady (ES) č. 247/2006 ze dne 30. ledna 2006 stanoví zavedení podpůrných programů EU pro nejvzdálenější regiony, které zahrnují zvláštní opatření na podporu místní zemědělské produkce. Tento nástroj je nejlépe přizpůsoben k podpoře produkce banánů v každém z dotyčných regionů, neboť umožňuje příslušným členským státům v rámci jejich celkových podpůrných programů navrhnout opatření, která zohlední regionální zvláštnosti. Komise provede do konce roku 2009 přezkum fungování režimu, nebo i dříve, pokud dojde k podstatným změnám hospodářských podmínek ovlivňujících životní podmínky v nejvzdálenějších regionech.

Bylo navrženo zvýšit rozpočtové přidělení režimu POSEI o 278,8 milionu EUR tak, aby byla podpora EU pěstitelům banánů plně zahrnuta do uvedených programů od 1. ledna 2007, čímž se posílí soudržnost strategií na podporu zemědělské produkce v těchto regionech.  Na žádost pěstitelských členských států bude tato podpora přidělena pěstitelským regionům podle rozdělení v roce 2000: Španělsku 50,4 %, Francii 46,1 %, Portugalsku 3,1 % a Řecku 0,4 %. 

Podpora pěstitelům v jiných regionech, kde se pěstují banány
Řecku, kontinentálnímu Portugalsku a Kypru již nadále není třeba poskytovat zvláštní režim podpory na banány vzhledem k malému podílu na celkové dotyčné produkci v EU.

Bylo navrženo umožnit přesun z podpory produkce na podporu pěstitelů zrušením stávajícího režimu vyrovnávací podpory na banány a jeho začleněním do režimu jednotné platby. Členské státy stanoví referenční částky a hektary, na které lze poskytnout podporu v rámci režimu jednotné platby, na základě reprezentativního období pro trh s banány. Navrhuje se zvýšit vnitrostátní stropy pro Řecko o 1,1 milionu EUR a Portugalsko o 0,1 milionu EUR. Byl rovněž navržen dodatečný rozpočet na provádění režimu jednotné platby na Kypru, kde se pěstuje asi 10 000 tun banánů. Další částky budou zvyšovány postupně od roku 2009 a plné výše 3,4 milionu EUR dosáhnou v roce 2013. 

 

Základní obecné informace viz MEMO/06/335 a MEMO/06/336.
http://ec.europa.eu/agriculture/capreform/bananas/index_en.htm

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy