Komisař Figel’ zahájil činnost skupiny na vysoké úrovni pro mnohojazyčnost

21.09.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Evropská komise dnes přijala rozhodnutí ustavit skupinu na vysoké úrovni pro mnohojazyčnost.

Skupina, kterou tvoří 11 odborníků z celé Evropy, se poprvé oficiálně sejde 3. října 2006. Tato skupina byla vytvořena v reakci na sdělení z roku 2005 „Nová rámcová strategie pro mnohojazyčnost“ , jež vyzvalo k ustavení skupiny na vysoké úrovni, která by komisaři pro vzdělávání, odbornou přípravu, kulturu a mnohojazyčnost poskytovala poradenství „při vytváření iniciativ, jakož i nové podněty a nápady v rámci komplexního přístupu k mnohojazyčnosti v Evropské unii“.
U příležitosti zahájení činnosti skupiny komisař Ján Figel’ řekl: „Mnohojazyčnost patří k základním principům evropského projektu. V rámci skupiny na vysoké úrovni se setkají nejlepší odborníci z této oblasti, což bude přínosem pro všechny jazyky, kterými se v Evropské unii hovoří. Požádal jsem skupinu, aby se zaměřila na témata, která nespadají do obvyklých kompetencí vládních skupin odborníků na jazyky. Mezi tato témata patří vztahy mezi jazyky a výzkumem, jazyky a sdělovacími prostředky, jazyky v podnikatelské sféře, využití nových technologií pro překlad a tlumočení, jakož i strategie na podporu studia jazyků“. Na závěr komisař uvedl: „Jsem přesvědčen, že tato skupina významným způsobem přispěje k podpoře a zachování evropského mnohojazyčného dědictví“.
V listopadu 2005 přijala Evropská komise své první sdělení týkající se mnohojazyčnosti. Jeden z klíčových návrhů obsažených v tomto sdělení spočíval ve vytvoření skupiny odborníků na vysoké úrovni pro mnohojazyčnost. Dnes ustavená skupina zahrnuje členy, kteří jsou politicky nezávislí a kteří nereprezentují zájmy jednoho určitého národa či jazyka. Doporučení této skupiny budou předložena během Evropského dne jazyků (26. září) v roce 2007. Před tímto datem se skupina, které bude předsedat komisař Figel’, sejde celkem šestkrát; přesné informace o datu konání a tématech jednotlivých setkání budou k dispozici na internetové stránce Europa věnované jazykům.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy