Keře ozdobné plody (2.díl)

22.09.2006 | , Dům a zahrada
Tiskové zprávy


Keře pomáhají vytvořit kouzelnou atmosféru v zahradě, jsou krásné svou proměnlivostí, různým charakterem růstu, olistěním, květy a květenstvími mnoha barev a vůní lákajícími včely a jiný hmyz, různými tvary i barvami plodů atraktivními pro ptáky.

Javor tatarský - Acer tataricum
Opadavý vícekmenný keř s tenkými jemnými výhony s jednoduchými jasně zelenými listy dorůstající výšky 2 až 3 a často i více metrů. Kvete po olistění nenápadnými zelenobílými květenstvími. Velice atraktivní jsou v časném létě jeho dlouze křídlaté vínově červené plody.Na podzim se nápadně zbarvuje žlutými a rudými tóny, které nejlépe vyniknou na pozadí temných jehličnanů. Tento javor má rád vápenité vlhké a živné půdy v teplých polohách, na slunci i v polostínu.

Cesmína ostrolistá - Ilex aquifolium
Stálezelený hustý a vzpřímeně rostoucí keř s kožovitými, lysými a temně zelenými listy s odstávajícími trny dorůstá u nás vzácně až 10 metrů. Kvete v květnu až červnu nenápadnými bělavými květy v paždí listů, zajímavější jsou ovšem červené peckovice velikosti hrášku, které zdobí rostlinu od července až do března příštího roku. Cesmína roste velmi pomalu; vyžaduje stanoviště chráněné před mrazivými větry a ostrým zimním sluncem, polostín a humózní zem.

Rakytník řešetlákový - Hippophae rhamnoides
Tento opadavý trnitý vzdušný a řídký keř nese jednoduché, úzké, šedozeleně chlupaté a stříbřitě lesklé listy. Dorůstá výšky okolo 3 - 4 metrů a vytváří plazivé kořenové výmladky; květy jsou dvoudomé, nenápadné zelenavé, ale je velmi ceněn pro své oranžové drobné plody navinulé chuti bohaté na vitamín C a minerální látky. Rakytník dobře prospívá na lehkých, živných půdách na slunci, ale snáší všechny extrémní polohy a navíc obohacuje půdu o dusík.

Tavola kalinolistá - Physocarpus opulifolius
Velmi nenáročný a rychle rostoucí vzpřímený keř zavětvený až k zemi s nápadně se olupující kůrou a olistěním připomínajícím kalinu dosahuje výšky 3 metry. Kvete v květnu až červnu bělavými až narůžovělými květenstvími, měchýřkovité drobné plody zprvu zelené se později zbarvují rudohnědě a používají se do suchých vazeb. Tavole se daří ve všech půdách na plném slunci i v polostínu. Pěstuje se i ceněný temně purpurový kultivar a také kultivary se zlatožlutým olistěním, používá se do keřových skupin i na živé ploty.

Pámelník - Symphoricarpos chenaultii
Tento keř s převisajícími nezakořeňujícími větvemi a drobným opadavým olistěním dorůstá výšky do 1 metru. Na rozdíl od běžně známého bílého pámelníku není tak invazivní a hodí se i do malé zahrady. Toleruje všechny druhy půd, dobře roste v běžné propustné zahradní zemi na slunci i v polostínu. Pámelník kvete růžově v červnu až červenci, korálově růžové květy dozrávají na podzim a přetrvávají dlouho do zimy. Kultivar Hancock dorůstá pouze 30 - 60 cm. Pámelník se používá v keřových skupinách, jako pokryvný keř i pod stromy a jako náhrada trávníku.

Škumpa ocetná - Rhus typhina
Rozložitý vícekmenný opadavý keř se vzdušnou stavbou koruny, silnými řídkými a chlupatými větvemi a složenými velkými listy dorůstá až 4 metry. Odspodu vyholuje takže připomíná spíše malý strom. Škumpa vyžaduje plné slunce; na půdu není náročná, ale nesnáší stín a zamokřenou půdu. Kvete v létě mohutnými vzpřímenými zelenobílými latami na konci větví, na podzim plodenství září purpurově a přetrvá až do jara. Celý strom je jedovatý a často silně odnožuje kořenovými výběžky.

Skalník - Cotoneaster sp. div.
Velice rozmanitý rod s množstvím kultivarů od nejmenších plazivých výšky 20 cm až po rozložité keře dorůstající 2 metry. Listy bývají jak opadavé, tak stálezelené. Skalníky kvetou v květnu až červnu bíle nebo narůžověle, plody jsou většinou leskle červené malvičky, které přetrvávají na keřích do jara a přitahují ptáky. Většina druhů je na stanoviště nenáročná, v některých letech ale mohou namrzat; nejlépe plodí na slunci a v polostínu. Skalníky se používají jako náhrada trávníků, k pokryvům či osázení zídek, do nádob a vzrůstné druhy i do keřových skupin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Tiskové zprávy