Česká spořitelna povede účty UNIVYC pro obchody s deriváty na pražské burze

25.09.2006 | , Česká spořitelna
Tiskové zprávy


Česká spořitelna bude pro připravované obchodování s deriváty na Burze cenných papírů Praha, a.s. (BCPP) vést účet pro správu maržových vkladů a středový účet pro denní vypořádání ztrát.

Zakázku banka získala na základě výsledků výběrového řízení vyhlášeného společností UNIVYC, a.s. Tato stoprocentní dcera BCPP, člen Evropské asociace centrálních depozitářů cenných papírů, je klíčovým hráčem v oblasti vypořádání obchodů s cennými papíry na české kapitálovém trhu.

„Kontrakty futures jsou prvními deriváty, se kterými se začne na BCPP od doby jejího vzniku obchodovat. Jsme přesvědčeni, že systém pro jejich vypořádání, který bude UNIVYC přes naše účty zajišťovat, vytvoří investorům vhodné podmínky pro úspěšné obchodování.  Deriváty na vyspělé finanční trhy patří a my jsme rádi, že se budeme od začátku podílet na  jejich obchodování na pražské burze,“ uvedl Jan Brabec, ředitel odboru kapitálové trhy a finanční instituce České spořitelny.

Při uzavření kontraktu s označením futures se strany na burze dohodnou na podmínkách, za kterých se v budoucnosti ke konkrétnímu datu uskuteční vzájemný obchod. UNIVYC plní roli prostředníka, při němž vystupuje jako protistrana každého nakupujícího či prodávajícího a zajišťuje tak úspěšné vypořádání obchodu. Na maržový účet strany před zahájením obchodování ukládají minimální výši maržového vkladu. Výsledky obchodování jsou spravovány na tzv. účtu vypořádání zisků a ztrát z vypořádání kontraktů s futures. Zodpovědností banky, která účty spravuje, je zajistit správu a maximální zhodnocení vložených finančních prostředků.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy